Politie Friesland

Politieberichten 23/7 (13.00 uur) t/m 24/7 (13.00 uur)

Fryslân 24-07-2004 - Voor meerdere informatie kunt op werkdagen tussen 07.00 uur en 15.00 uur terecht bij bureau Communicatie. tel: 0900 8844

Leeuwarden: aanrijding met letsel
Vrijdag omstreeks 11.50 uur vond op de Archipelweg een aanrijding plaats. Een 16-jarige bromfietser uit Leeuwarden reed op de ventweg van de Archipelweg en reed aan de verkeerde zijde van de weg. Een 32-jarige automobilist uit Leeuwarden kwam uit de richting Plantaanstraat en wilde de ventweg inrijden. De 32-jarige heeft de 16-jarige over het hoofd gezien en de bromfiets reed met de linkerzijde tegen de voorzijde van de auto. De 16-jarige is per ambulance overgebracht naar MCL Zuid. Bleek een gebroken enkel te hebben en een scheur in het bot.

Heerenveen: verkeerscontrole
Vrijdag tussen 10.00 uur en 14.00 uur werd tussen Lemmer en Joure op de Rijksweg A7 een controle gehouden. In totaal zijn een dertigtal bestuurders gecontroleerd. Vijf bekeuringen voor het rijden zonder gordel en een voor bumperkleven.

Leeuwarden: Mishandeling
Vrijdag omstreeks 13.00 uur werd melding gemaakt dat een manspersoon was mishandeld. Op het Reigersplein werd een 42-jarige inwoner van Leeuwraden aangetroffen en een 49-jarige inwoonster van Leeuwarden. Op de Weaze werd de 49-jarige aangesproken door een Antilliaan. Op een gegeven moment krijgt zij een klap van de man en de 42-jarige gaat zich er ook mee bemoeien. Hij krijgt ook flinke klappen op hoofd en in het gezicht. De Antilliaan werd vergezeld door drie vrienden. Na de mishandeling gaat deze weg. Per ambulance zijn de 42-jarige en de 49-jarige overgebracht naar MCL Zuid voor behandeling. De 42-jarige had een gat in het achterhoofd. Een nader onderzoek zal worden ingesteld.

Leeuwarden: Overval c.q. bedreiging
Vrijdag omstreeks 14.00 uur was een 24-jarige inwoonster van Leeuwarden werkzaam in een drogisterij aan de Wagnerstraat. Een collega van haar wilde juist afrekenen met een klant. Toen zij de kassalade opende, sprong een manspersoon naar voren en trok de man de kassalade verder open, waarna de medewerkers de lade weer terug duwt. Hierna verlaat de man onmiddellijk de winkel. Signalement: ongeveer 30 jaar, lengte 1.75 m, normaal slank postuur, slungelachtig, donker ingevallen ogen. Hij droeg een blauwe jas met daaronder een licht T-shirt. Op zijn rug had hij een rugzak kleur blauw. Weggenomen werd een 5, biljet. Aangifte werd gedaan door een 27-jarige inwoonster van Leeuwarden.

Leeuwarden: winkeldiefstal, geld uit kassa
Vrijdag omstreeks 15.00 uur werd uit de kassa van een winkel aan de Voorsteek een greep uit de kassa gedaan door een manspersoon. Er werd een kleine hoeveelheid geld weggenomen. Het signalement komt nagenoeg overeen met het signalement van de dader van de drogisterij aan de Wagnerstraat. Aangifte werd gedaan door een 37-jarige inwoonster van Leeuwarden.

Beetgumermolen: snelheidscontrole
Vrijdag tussen 16.00 uur en 17.00 uur werd op de Langestraat een snelheidscontrole gehouden. Honderentwintig autos zijn gecontroleerd en er zijn drie bekeuringen uitgeschreven. Hoogste snelheid 103 km, terwijl ter plaatse 80 km per uur gereden mag worden.

Verzamelmutatie rijden onder invloed.
Beetgumermolen, Langestraat vrijdag 21.20 uur, 46-jarige automobilist uit Stiens, 255 ug/l, rijverbod 1 uur.
Lemmer, Waaigat, zaterdag 01.40 uur, 23-jarige bromfietser uit Rutten, 515 ug/l.
Leeuwarden, Bote van Bolswertstraat, zaterdag 02.00 uur, 26-jarige automobilist uit Leeuwarden, 455 ug/l, rijverbod 4 uur.
Harlingen, Grote kerkstraat, zaterdag 03.00 uur, 31-jarige automobilist uit Harlingen, 725 ug/l, rijbewijs wordt ingevorderd. Nes (gem. Ameland), Zwarteweg, zaterdag 03.10 uur, 37-jarige automobilist uit Leeuwarden, 280 ug/l, rijverbod 1 uur.
Leeuwarden, Groeneweg, zaterdag 03.35 uur, 35-jarige automobilist uit Harlingen, 440 ug/l
Leeuwarden, Cambuurplein, zaterdag 04.20 uur, 37-jarige automobilist uit Leeuwarden, 700 ug/l rijbewijs ingevorderd.
Zwaagwesteinde, Eksterstraat, zaterdag 04.30 uur, 27-jarige automobilist uit Zwaagwesteinde, 260 ug/l, rijverbod 2 uur

Sumar: overval
Vrijdag omstreeks 22.00 uur wordt bij een woning aan de It Hoarnleger aangebeld. Een 30-jarige inwoner van Sumar doet open. Er staan twee mannen voor de deur. Ze riepen onmiddellijk om geld. De 30-jarige doet de deur niet open en hierop wordt door de mannen de twee ruitjes van de voordeur ingeslagen. Hierna openen ze de deur en stappen naar binnen en mishandelen de 30-jarige. Uit de woning wordt een televisie meegenomen en de mannen verdwijnen weer. De 30-jarige is in het ziekenhuis behandeld. Hij had ook snijwonden door het rondvliegend glas van de voordeur. Een buurtonderzoek heeft plaatsgevonden en zal worden voortgezet.

Drachten: aanrijding met letsel
Vrijdag omstreeks 06.15 uur vond op de Oprijlaan een aanrijding plaats. Een 37-jarige vrachtautobestuurder uit Drachten reed over de kruising Oprijlaan en Skeanewei, komend uit de richting De Stal. Een 19-jarige bestuurder van een bestelbus reed over de Skeanewei. De 37-jarige gaf de van de van rechts komende 19-jarige geen voorrang op de kruising. Met hoofdletsel is de 37-jarige per ambulance overgebracht naar Nij Smellinghe met een hoofdwond.

Midsland: wederspannigheid
Zaterdag omstreeks 01.55 uur werd op de Oosterburen twee personen aangesproken. Betreft een 24-jarige inwoner van Roden en een 23-jarige inwoner van Groningen. Zij urineerden op de openbare weg en kregen hiervoor een bekeuring. De 23-jarige weigerde in eerste instantie zijn naam op te geven en bij zijn aanhouding verzette hij zich. Hierna is de 23-jarige overgebracht naar het bureau en ter ontnuchtering ingesloten.

Leeuwarden: graffitispuiter aangehouden
Zaterdag omstreeks 02.05 uur werd bij de fietstunnel onder de Oostergoweg een manspersoon gesignaleerd. Hij had net een afbeelding gespoten. Toen hij de politie zag, stapte hij op een fiets en ging er vandoor met achterlating van de spuitbus. Op de Schrans reed hij vervolgens tegen de politieauto en kon hij worden aangehouden. Op zijn voorhoofd had hij nog een stofkapje. Hij is overgebracht naar het bureau.

Terschelling-West: alcoholcontrole
Zaterdag tussen 23.00 uur en 24.00 uur werd op de Hoofdweg een alcoholcontrole gehouden. Een vijftiental bestuurders zijn gecontroleerd en iedereen was oké.

Joure:2 verdachten aangehouden
Zaterdag omstreeks 03.00 uur werd op de Voltahof twee verdachten aangehouden door een beveiligingsdienst. Zij stonden bij een raam van een kantoor. Toen de mannen de auto van de beveiliging zag, maakten zij zich uit de voeten. In de buurt werden zij vervolgens aangehouden. Zij hadden een nijptang, bacos en schroevendraaiers bij zich. Zij wilden een verkeersbord stelen. Verdachten zijn overgedragen aan de politie en verbaal zal worden opgemaakt.

Heerenveen: diefstal personenauto
In de nacht van vrijdag op zaterdag werd een personenauto gestolen. De auto stond afgesloten geparkeerd op de Leliestraat. Betreft een Volkswagen Polo kleur: zwart en voorzien van het keneteken 19-DL-LZ. Aangifte werd gedaan door een 25-jarige inwoner van Zwaanshoek