Ingezonden persbericht

Het gaat denderen op de wegen in limburg

25e jubileum Internationaal Historisch festival

HELDEN PANNINGEN, 20040702 -- home page www.hmtklep.nl/hmtklep.htm Nieuwspagina met poster foto's enz, members.lycos.nl/ruttenmargot/nieuwspaginahmt.html#hotels%20en%20pensions Dit festival vindt plaats op zaterdag 24 en zondag 25 juli 2004 op het evenemententerrein "de Vosberg" Ninnesweg 176, 5981 PD te Panningen.


Het gaat het denderen op de wegen rond Panningen, Op zaterdag 24 en zondag 25 juli dan is er namelijk aanvoer van zo'n 1600 tractoren naar het evenementen terrein aldaar.daar wordt voor de 25e maal het Internationaal Historisch Festival gehouden. Dit festival wordt georganiseerd door de Historische Motoren en Traktoren vereniging, kortweg HMT.
De kern van dit festival ligt bij de expositie van antieke stationaire motoren en tractoren, die de vorige eeuw in de landbouw gebruikt werden, aangevuld met vele bezienswaardigheden.Dit begon 25 jaar gelden met wat liefhebbers uit de buurt die samen hun hobby "het oude ijzer" wilden uitoefenen en is nu erg uit de kluiten gewassen.De 4500 leden van HMT proberen in hun vrije tijd oude tractoren, motoren en machines weer terug te brengen in hun oude staat. Soms duurt dit weken, soms maanden en in enkele gevallen zelfs jaren. Na al deze moeite volgt de beloning door hun pronkstuk te tonen aan het grote publiek op het Internationaal Historisch Festival.Er worden machines tentoongesteld waarvan als jongste de stukken van 1970 zijn de oudjes dateren uit het begin van 1880.Er zijn hele rituelen nodig om gestart te worden bijvoorbeeld: de gloeikoppen deze moeten eerst warm gestookt worden met een brander als ze dan op temperatuur zijn en alle oliekraantjes opengedraaid, wordt er door aan een groot wiel te draaien de motor op gang gezet.De stoomtractoren en walsen worden door middel van het stoken van hout en kolen onder druk gezet ook een hele klus.Als je een dergelijke machine wilde gebruiken moest je dat wel al enkele uren van te voren plannen niets voor deze jachtige tijd dus.
Voor de hobyisten zelf is het een waar mekka om de lang gezochte onderdelen te vinden er zullen +/- zo'n 200 markt kramen aanwezig zijn.Waar hopelijk net dat ene specifieke onderdeel of schroefje nog te vinden zal zijn.want het vinden van de juiste onderdelen is bij deze hobby ook een enorme klus, vindt je van auto's nog wel eens iets terug in de landbouw werdt vroeger alles hergebruikt en hergebruikt totdat het rijp was voor het oude ijzer.

In onze "dorsstraat" wordt in alle facetten getoond hoe het koren vroeger gedorst werd. De ouderen onder ons weten nog wel hoe zwaar werk het was met de vlegel dorsen. Ook de diverse dorskasten is leuk om te zien, zeker ook voor de jeugd die dan kan zien hoeveel werk het is om van een graankorrel die van het land komt meel te maken om hun brood te bakken.
Dit jaar wordt er zelfs gedemonstreerd met een dorsmachine die door paarden in een tredmolen aan het draaien gebracht wordt

Ook is er een "zaagstraat" waar het zagen van boomstammen tot planken gedemonstreerd wordt.
Aardappeloogst wordt op allerlei manieren getoond, evenals hooibouw, melk en kaasmaken.

Dit jaar staan extra in de picture tractoren en motoren van Nederlands fabrikaat, evenals Fordson vanwege het 100-jarig bestaan van dit merk.

De bezoekers en hobbyisten vinden op de ruilmarkt vaak net dat ene onderdeel waar ze al jaren naar op zoek zijn.

Wat is er zoal te zien op het IHF:
- ca. 2000 tractoren, werktuigen en stationaire motoren
- groots opgezette dorsstraat van vlegeldorsen tot maaidorsen
- oude ambachten zoals glasblazen, smeedwerk, kantklossen, enz.(ca. 40 st.)
- trekker-trek voor oude en nieuwe tractoren
- ca. 30 woonwagens
- antieke orgels voor de sfeer
- radiografisch bestuurde mini trekkers
- miniaturen en onderdelenmarkt, ca. 200 kramen
- hout zagen en bewerken
- historische carrousel en kindercircus + kleindierenshow
- stoomtractoren en -walsen gestookt met hout en kolen
- aardappelteelt in al zijn facetten
- dit jaar nieuw een melkstraat van koe tot kaas
- ploegen met prairietractoren


Alle kinderattracties zoals carrousel, kindercircus, springkussen, ezeltje rijden e.d. zijn gratis.

Voor de muzikale omlijsting zorgen de antieke orgels, klompendansers, een joekskapel en enkele straatmuzikanten.

Op beide dagen is er om 15.00 uur een defilé van antieke tractoren en werktuigen met toelichting via de geluidsinstallatie.

De vele bezoekers en deelnemers uit alle delen van de wereld maken dit festival tot een geweldige happening.




Ingezonden persbericht