Persbericht Skatebond Nederland

Tweede zege voor Arjan Mombarg in Otterlo

Arjan Mombarg uit Vorden heeft zaterdag in Otterlo de tiende etappe van de Univé World on Wheelscompetitie op zijn naam geschreven. Het was de laatste wedstrijd voordat over een week het Europees kampioenschap begint in Heerde. Mombarg had de laatste twintig minuten van de wedstrijd vooruit gereden met Willem Hut uit Haulerwijk, die tweede werd. Frank Fiers uit het Belgische Wetteren legde beslag op de derde plaats.

Fiers reed samen met Mombargs Franse ploeggenoot Cédric Michaud in de achtervolging tussen koplopers en peloton. Michauds jacht op zijn ploegmaat was, tegenstrijdig genoeg, bedoeld om Mombarg aan de overwinning te helpen. Willem Hut (Mogema) had van ploegleider Jan-Martien van de Wetering instructies gekregen om geen kop over te nemen en het werk aan Mombarg (Nefit) over te laten, omdat die op papier de betere sprinter was. "Alleen op die manier had Willem kans de wedstrijd te winnen," aldus Van de Wetering. Toen Michaud zich ermee ging bemoeien, en Frank Fiers (Univé/Stouwdam) mee kreeg, zag Hut zich genoodzaakt weer mee te werken op kop om de voorsprong veilig te stellen.
Michaud finishte als vierde. De Australiër Michael Byrne, Huts teamgenoot, won de sprint van het peloton om de vijfde plaats vóór Arjan Smit. Even daarvoor had de Amerikaan Jordan Malone (Mogema), die maandag terugvliegt naar de VS om met de nationale ploeg te trainen voor het WK, nog een mislukte poging gedaan het gat naar de koplopers te overbruggen. Bob de Vries uit Haule kwam vier ronden voor het eind ten val.
De entourage was sfeervol met duizenden toeschouwers langs het bochtige parcours van 700 meter, dat veel behendigheid van de rijders vroeg. Onder de deelnemers was schaatser Ids Postma. Ook Mark Tuitert zou van start zijn gegaan, maar hij blesseerde zich een dag eerder door met zijn eigen schaats in zijn enkel te snijden, zodat hij zich beperkte tot het lossen van het startschot.
Ingmar Berga uit Wapenveld (Univé/Stouwdam) werd zevende en behoudt de leiding in het klassement vóór Arjan Smit en Vlaming Dimitri Deboel.

Dames
De Belgische Hilde Goovaerts voegde bij de dames weer een triomf toe aan haar erelijst. Ze verwees haar landgenotes Jelena Peeters uit Wuustwezel en Wendy Vallons uit Heverlee naar de tweede en derde plaats, waarmee het erepodium geheel Vlaams was. Nienke Stenekes uit Damwoude kwam als vierde binnen. De leidende groep bestond uit twaalf vrouwen.
Anniek ter Haar uit Dedemsvaart boekte weer een zege bij de dames-2, door bij de snelste groep dames te blijven. Datzelfde deed ook Petra van Bergeijk, die in deze categorie tweede werd voor Bionda Heeringa uit Delft.

B-rijders
Endie van Laar uit Otterlo pakte voor eigen publiek zijn eerste overwinning van het seizoen, nadat plaatsgenoot Piet Lagerweij eerder al hetzelfde had gedaan bij de veteranen. Van Laar was uit het peloton gedemarreerd met nog drie minuten en drie ronden te gaan. Geestdriftig aangemoedigd door de duizenden toeschouwers wist Van Laar zijn voorsprong te behouden en alleen over de eindstreep te komen. "Ik ben geen sprinter, ik moet het van een ontsnapping hebben," zei hij. "Maar toen ik net weggereden was dacht ik wel even: ik moet nog een heel stuk."
"Ik had hem vandaag verwacht. Ik gun het hem wel," zei René Smit uit Rouveen, die als tweede finishte en de leiding behield in het klassement. Smit klopte op de eindstreep Jochem Janssen uit Eindhoven, die de laatste twee ronden in zijn eentje op de ontsnapte Van Laar had gejaagd. Janssen stelde zich tevreden met de derde plaats: "Ik wist dat het krap werd."
In het begin van de wedstrijd reed René Altena uit Diepenheim rondenlang alleen vooruit. Later was het Sjaak de Wolff uit Oudehaske die hetzelfde deed, maar ook hij hield het in zijn eentje niet vol. Gretha Smit eindigde in het peloton als 17e. Haar zus Jenita Hulzebosch had de wedstrijd vroegtijdig verlaten.

C-rijders
Junior Gunther van Hoogen uit het Belgische Oostmalle won bij de C-rijders. Tweede werd Arjen Klaversma uit Mantgum, derde Pieter Lassche uit Rouveen.
Christian Gert Hoen uit Wolvega blijft aan de leiding in het klassement.

Veteranen
Thuisrijder Piet Lagerweij was de snelste bij de veteranen. Hij klopte Tonnie van Tongeren uit Oldebroek (tweede) en Henk Lankhof uit Aalten (derde). Het klassement wordt aangevoerd door Carlo van der Zwan uit Heerde.

Karin Verhoef, SBN

Meer info: www.skatebond.nl

E-mail: info@skatebond.nl

----------
Over de Univé competities

Univé Verzekeringen, hoofdsponsor van de Skatebond Nederland (SBN), heeft haar naam verbonden aan twee grote nationale skeelercompetities: de Univé Topcompetitie, bestaande uit vijf grote marathons op de weg en de Univé World on Wheels (WOW), bestaande uit zestien 'rondjes om de kerk'. Het 'rondje om de kerk', afgekeken van het wielercriterium, is de traditionele vorm waarin in Nederland skeelerwedstrijden worden georganiseerd. Deze wedstrijden worden al ruim vijftien jaar met groot succes georganiseerd vooral in Oost- en Noord-Nederland, maar ook bijvoorbeeld in Purmerend en Westkapelle. Univé zorgt samen met de Skatebond Nederland voor animatie van het publiek rondom de WOW-wedstrijden. Ook wordt voorlichting gegeven over de skeelersport.

----------
Over de Skatebond Nederland (SBN)

De SBN is in 1992 opgericht met het doel om structuur te bieden aan het groeiende aantal professionele skeelerwedstrijden, skeelertoertochten en skeelerverenigingen in Nederland. Sedert 1999 behartigt de SBN ook de belangen van de overige takken van de populaire skatesport, waaronder het recreatieve inline skaten en het aggressive skaten. NOC*NSF erkent de SBN als enige vertegenwoordiger van de skatesport in Nederland. Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport ziet de SBN als een belangrijke partner in het bereiken van een veilige beoefening van de skatesport op de openbare weg. De SBN is aangesloten bij de Fédération Internationale de Roller Skating (FIRS) en de Conféderation Européenne de Roller Skating (CERS). Univé Verzekeringen is sedert 1998 hoofdsponsor van de SBN. Voor meer informatie zie www.skatebond.nl

----------

----------
Skatebond Nederland
www.skatebond.nl