Politie Groningen

Persberichten zondag 25 juli 2004

Provincie Groningen 25-07-2004 -

Nieuwe Pekela: autoinbreker aangehouden
De politie heeft op aanwijzing van getuigen zaterdagnacht een 19-jarige inwoner van Nieuwe Pekela aangehouden voor het inbreken in autos. De jongeman werd op de Berkenlaan aangetroffen terwijl hij in een auto bezig was het dashboardkastje te doorzoeken. De politieagenten haalden hem uit de auto en brachten hem voor onderzoek naar het politiebureau. Vermoedelijk had hij al in meerdere autos ingebroken. Het onderzoek moet dat nog uitwijzen. Tevens had hij een tuinlamp bij zich die hij uit een tuin bij een woning had gehaald. De politie moet ook nog uitzoeken waar deze lamp vandaam komt. De Pekelder is ingesloten.

Onderdendam: kind (13) aangereden
Een 13-jarige jongen uit Onderdendam is zaterdagmiddag op de Stadsweg in zijn woonplaats aangereden door een 81-jarige automobiliste, eveneens afkomstig uit Onderdendam. De jongen stond naast een geparkeerde auto op de rijbaan van de Stadsweg. De automobiliste schatte dat kennelijk niet goed in en week niet voldoende uit naar links om de jongen en de auto goed te kunnen passeren. Ze reed daarbij de jongen aan die gewond raakte. De verwondingen leken niet ernstig. Toch is hij per ambulance naar het ziekenhuis overgebracht voor nader onderzoek.

Groningen: God straft onmiddellijk
Twee agenten waren zondagmorgen in alle vroegte (6.30) op de Grote Markt getuige van een komische val van twee jongens die met hun fiets plotseling onderuit gingen toen ze een klapband kregen. Dit gebeurde vlak voor de voeten van de agenten die daarna zagen, dat de jongens, een 16-jarige inwoner van Zuidlaren en een 18-jarige inwoner van Annen, er hardlopend vandoor gingen. Er was wat anders aan de hand, dat was wel duidelijk. Zeker toen op hetzelfde moment een hardlopende man riep dat de jongens zijn fiets hadden gestolen. Na een korte achtervolging werden de jongens in de Herestraat aangehouden en met de politieauto naar het bureau gebracht. Beiden verklaarden dat ze de man een poets wilden bakken omdat hij hen op een niet mis te verstane manier had uitgenodigd met hem mee naar huis te gaan. Volgens de jongens liet hij daarbij zijn broek zakken. Op dat moment pikten ze de fiets van de man en gingen er vandoor. Het blijft echter diefstal. Daar waren de jongens het met de agenten wel over eens. Ze zijn direct na verhoor weer op vrije voeten gesteld.

Groningen: schopper aangehouden
Een 17-jarige jongen uit Groningen is zaterdagnacht aangehouden voor mishandeling van een 21-jarige stadsgenoot. Agenten werden op de Vismarkt aangesproken door het slachtoffer, dat hij door de 17-jarige jongen tegen zijn hoofd was geschopt. De verdachte zette het meteen op een lopen toen hij door de Aangever werd aangewezen. Hij kon even later worden achterhaald. Hij is aangehouden en voor nader onderzoek overgebracht naar het bureau. Hij zal nader worden gehoord.

Groningen: mannen aangehouden voor inbraak tankstation
Twee 33-jarige Stadjers zijn zaterdagnacht aangehouden voor een inbraak in een tankstation aan de Oliemuldersweg in Groningen. Beiden werden door voorbijgangers betrapt toen ze bezig waren met de inbraak. Toen ze daarna vertrokken in hun auto werd de politie gewaarschuwd. Aan de hand van het kenteken het signalement kon de politie het tweetal even later aanhouden op de Steenbokstraat. Ze zijn voor nader onderzoek ingesloten aan het politiebureau. De bestuurder bleek bovendien onder invloed van alcohol . Hij weigerde mee te werken aan een onderzoek naar het promillagegehalte. Tevens was hij niet in het bezit van een rijbewijs. Ook daar krijgt hij een proces-verbaal voor.

Groningen: identiteit bewusteloze snorfietser bekend
De snorfietser die zaterdagmorgen door taxichauffeurs bewusteloos werd gevonden op de busbaan naast de Oosterhamrikkade (de Oosterhamrikbaan) blijkt een 27-jarige inwoner van Groningen te zijn. Vermoedelijk is hij op de busbaan met de linker trapper tegen de stoep terechtgekomen, waarna hij over de kop is geslagen. De snorfiets bleek te veel vermogen te hebben.

Opende: Motorrijdster gewond na botsing
Een 19-jarige motorrijdster uit Buitenpost heeft zaterdagmorgen haar been gebroken toen ze op de Scheiding bij Opende in botsing kwam met een personenauto. Ze kon niet op tijd stoppen voor de automobilist die voor haar reed en moest afremmen voor een voorligger die bij een tankstation linksaf sloeg. Beiden reden in de richting van de A7. De motorrijdster is per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten waar ze werd behandeld. De beide voertuigen raakten flink beschadigd.

Zoutkamp: man gered door landgenoot
Een 67-jarige Duitser is zaterdagmiddag aan de verdrinkingsdood gered door een landgenote. De man wilde in de jachthaven in Zoutkamp vanaf zijn jacht op een instabiele steiger springen. Hij sprong vermoedelijk mis en verdween meteen onder water. Zijn landgenote die op een andere jacht in de haven lag, zag het voorval en dook de man onmiddellijk na. Ze slaagde erin hem onmiddellijk aan de kant te krijgen. De drenkeling is enige minuten bewusteloos geweest en kwam daarna weer bij. Hij is voor behandeling overgebracht naar een ziekenhuis in Groningen.

Controle Visserijwet
De politie heeft de laatste dagen geregeld controles uitgevoerd op vissers in onze provincie. Onder meer is gecontroleerd in de viswateren in de omgeving van Hoogezand, Winschoten, Beerta, Warffum, Aduard, Groningen en Leens. Enkele tientallen vissers bleken de papieren goed voor elkaar te hebben. In een enkele geval moest nacontrole plaatsvinden. De politie controleert geregeld dit jaar. Vanaf januari zijn er bijna 1000 vissers gecontroleerd. Daarvan waren er 175 in overtreding. In 120 gevallen leidde dat tot een proces-verbaal. Over het algemeen betrof dat het ontbreken van een geldige akte of vergunning.