Politie Friesland

Politieberichten 24/7 (13.00 uur) t/m 25/7 (13.00 uur)

Fryslân 25-07-2004 - Voor meerdere informatie kunt u op werkdagen tussen 07.00 uur en 15.00 uur terecht bij bureau Comminicatie. tel: 0900 8844

Harlingen: bedreiging
Zaterdag omstreeks 12.15 uur kreeg een 36-jarige inwoonster van Harlingen en pompmedewerkster van een pompstation aan de Stationsweg een klap in het gezicht van een 46-jarige inwoner van Harlingen. De verdachte zou haar ook omver gegooid hebben en bedreigde haar in woord en daad. Oorzaak was, dat hij te weinig geld bij zich had om de benzine te betalen. Hij moest een onderpand achterlaten en kwam later terug en ging op dat moment wat door het lint.

Leeuwarden: winkeldief aangehouden
Zaterdag omstreeks 13.15 uur werd in een supermarkt aan de Bilgaardpassage een 36-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden voor winkeldiefstal. Hij had twee blikjes bier weggenomen. Aangifte werd gedaan door een 35-jarige inwoner van Leeuwarden.

Leeuwarden: winkeldief aangehouden
Zaterdag omstreeks 13.00 uur werd in een winkel aan de Centrale een 26-jarige inwoner van Steenwijk aangehouden voor winkeldiefstal. Hij had twee DVDs weggenomen. Aangifte werd gedaan door een 35-jarige inwoner van Leeuwarden.

Sneek: winkeldief aangehouden
Zaterdag omstreeks 14.40 uur werd in een drogisterij aan de Nauwe Burgstraat een 31-jarige inwoner van Eelde aangehouden voor winkeldiefstal. Hij had een DVD-speler weggenomen.

Drachtstercompagnie: ongeval met letsel
Zaterdag omstreeks 14.20 uur werd melding gemaakt dat een motorrijder onderuit was geraak in een van de bochten bij Ureterpvallaat. Ter hoogte van hectometerpaal 167.2 lag de motorrijder, een 25-jarige inwoner van Warns, in de middenberm. De motorrijder zag een flitser staan en ging vol in de remmen om een bekeuring te voorkomen, maar hij ging onderuit. Per ambulance is de motorrijder overgebracht naar Nij Smellinghe met letsel aan schouder en enkel. Motor zwaar beschadigd.

Heerenveen: winkeldief aangehouden
Zaterdag omstreeks 14.55 uur werd in een bouwmaterialenzaak aan de Houtdraaier een 33-jarige inwoner van Drachten aangehouden voor winkeldiefstal. Er werd gezien dat de verdachte met een thermostaat in de winkel liep en op een gegeven moment hij deze niet meer had. Via videobeelden was te zien, dat de man in de tuinafdeling, waar een hekwerk omheen staat, de thermostaat overhandigt aan een persoon, die aan de andere kant van het hek staat. De man aangehouden en overgebracht naar het bureau voor nader onderzoek. Tevens is de verdachte in verzekering gesteld.

Leeuwarden. Fietsdief aangehouden
Zaterdag omstreeks 16.00 uur doet een 26-jarige inwoner van Leeuwarden aangifte van diefstal van zijn fiets. Hij had de fiets voor een pand op het Vliet gezet. Daar trof hij een vriend aan en toen hij even later zijn fiets wilde pakken, bleek deze gestolen te zijn. De 26-jarige is toen naar de woning van deze vriend gegaan en zag zijn fiets door de brievenbus in de gang staan. In overleg met de Officier van Justitie is men in de woning geweest. De verdachte was niet thuis en de fiets werd teruggegeven aan de eigenaar. Verdachte moet nog gehoord worden.

Stiens: aanrijding met letsel
Zaterdag omstreeks 1.30 uur vond een aanrijding plaats op de Truerderdyk. Een gezin, een 37-jarige inwoner van Stiens en een18-jarige inwoner van Stiens reden voorop. Daarachter reden een 40-jarige inwoonster van Stiens en een 12-jarige inwoonster van Stiens reden over de Truerderdyk, gaande in de richting It Noarderfjild. Een 18-jarige automobilist uit Stiens reed over It Noarderfjlid en gaande in de richting Truerderdyk. Hij reed ongeveer met een snelheid van 40 50 km per uur. Hij zou rechtsafslaan om de Truerderdyk in te rijden en nam de bocht zeer ruim en kwam op de voor hem linker weghelft, waar de vier fietsers reden. De 18-jarige botste frontaal tegen de 37-jarige. De 37-jarige kwam op de motorkap terecht en kwam op het wegdek terecht. Door de aanrijding werden ook de anderen meegesleurd. De 37-jarige man, 40-jarige vrouw en de 18-jarigfe zoon zijn per ambulance overgebracht naar MCL Zuid in Leeuwarden. De moeder en zoon konden na behandeling weer naar huis en de vader had een
linkerbovenfractuur.

Verzamelmutatie rijden onder invloed (plaats, straat, dag en uur, verdachte, promillage en bijzonderheden)
Hollum, Oranjeweg, zaterdag 18.55 uur, 46-jarige bestuurder van een tractor en inwoner van Hollum, 595 ug/l, rijverbod 6 uur, rijbewijs ingevorderd.
Harlingen, Edisonstraat, zaterdag 23.18, 25-jarige automobilist uit Franeker, 440 ug/l.
Damwoude, Hoofdweg, zondag 01.30 uur, 33-jarige bromfietser uit Dokkum, 335 ug/l, rijverbod 2 uur.
Heerenveen, Oude Koemarkt, zondag 01.45 uur, 34-jarige bromfietser uit Heerenveen, 430 ug/l, rijverbod 4 uur.
Leeuwarden, Achter de a\Hoven, zondag 04.25 uur, 33-jarige automobilist uit Alkmaar, 225 ug/l, rijverbod 1 uur.
Leeuwarden, Luchtenrek, 41-jarige automobilist uit Schiedam, 330 ug/l. Leeuwarden, Emmakade, zondag 05.15 uur, 22-jarige automobilist uit Leeuwarden, 530 ug/l, rijverbod 5 uur.

Wolvega: mishandelaar aangehouden
Zaterdag omstreeks 19.40 uur werd in de Hoofdstraat-Oost een 18-jarige inwoner van Harlingen aangehouden voor mishandeling. Hij zou in een pand aan de Heerenveenseweg een 19-jarige inwoonster en medewerkster van het pand een klap in haar gezicht hebben gegeven. Tevens kreeg de verdachte een toegangsverbod tot de zaak.

Oentsjerk: eenzijdig ongeval
Zaterdag omstreeks 19.45 uur reed een 67-jarige fietser uit Gytsjerk over de Dobbe. Op onverklaarbare wijze is hij ten val gekomen en met zijn hoofd op het trottoir terechtgekomen. Met een flinke hoofdwond is hij vervolgens per ambulance overgebracht naar MCL Zuid te Leeuwarden.

Joure: snelheidsovertreding
Zaterdag omstreeks 19.35 uur werd op de Sewei geconstateerd dat een 59-jarige inwoner van Joure en bestuurder van een scooter met 70 km per uur reed, terwijl 50 km is toegestaan. Hij gaf toe, dat de scooter opgevoerd was en kreeg hiervoor een bekeuring.

Leeuwarden: twee fietsendieven aangehouden
Zaterdag omstreeks 22.30 uur kreeg de politie melding, dat een tweetal kapen met een fiets op hun nek op de Kingmastate liepen en dat deze twee in een achtertuin van een woning aan deze straat aan het flexen waren. Toen de politie ter plaatse kwam, waren de beide jongens, twee strafrechterlijke minderjarigen, bezig het slot open te flexen. Zij gaven toe, de fiets gestolen te hebben. Er bleek nog een andere fiets in de tuin te staan, die van diefstal afkomstig was. De beide overgebracht naar het bureau en de fietsen in beslag genomen. De fiets waarmee men bezig was, was gestolen in een portiek van een woning aan de Aggemastate. Proces-verbaal minderjarigen zal worden opgemaakt.

Terschelling-West: bezit drugs
Zondag omstreeks 02.45 uur stond een groep van ongeveer acht personen met elkaar te praten. Toen de politie naderde, liepen ze snel weg. Er werd gezien dat een persoon een flesje bier in zijn jaszak deed en dat een ander persoon iets wilde verbergen in zijn jaszak. Toen deze persoon, een 22-jarige inwoner van Drachten, werd aangesproken had hij een klein plastic zakje met daarin een geringe hoeveel witte stof. Bij fouillering bleek hij nog twee zakjes te hebben met in totaal 12 pillen XTC. Drugs in beslag genomen en proces-verbaal aangezegd.

Bolsward: wieldopdieven aangehouden
Zondag omstreeks 03.20 uur werd door een medewerking van een beveiligingsbedrijf medegedeeld, dat hij zojuist twee kanpen had aangehouden voor diefstal van wieldoppen van autos. Hij overhandigde de politie drie wieldoppen en 20 meter verder op in lagen nog twee wieldoppen in de berm. Hij had gezien, dat de jongens deze doppen wegnamen van geparkeerd staande autos op de Nieuwmarkt. De jongens, twee strafrechterlijk minderjarige uit Bolsward, zijn overgebracht naar het bureau voor verder onderzoek. Er zijn vijf wieldoppen in beslag genomen en mogelijk zijn meerdere autos bezocht. Vier wieldoppen konden worden teruggegeven aan een 21-jarige inwoonster van Hichtum.

Dokkum: openlijke geweldpleging en wederspannigheid
Zondag omstreeks 03.55 uur zag de politie een vlaggenmast bewegen. Het bleek dat een drietal personen erbij stonden. Een van de drie hing aan de paal en zette het op een lopen. Na een korte achtervolging werd de man, een 22-jarige inwoner van Hantum, aangehouden. Hij was recalcitrant tijdens zijn aanhouding. De vlaggenmast was van zijn betonnen fundament losgewrikt. De 22-jarige is overgebracht naar het bureau. Tijdens de aanhouding van verdacht, moest een 20-jarige inwoner van Hantum zich er ook mee bemoeien. Hem werd gevorderd zich te verwijdering, wat hij n iet deed. Dus werd hij aangehouden en tevens overgebracht naar het bureau voor het niet voldoen van een bevel of vordering. De andere twee wisten te ontkomen.

Berlikum: fietsendieven aangehouden
Zondag omstreeks 04.00 uur werden op de Opslach een 20-jarige en een 17-jarige, beide inwoners van Sint Annaparochie en een
strafrechterlijk minderjarige jongen ook uit Sint Annaparochie aangesproken. De politie had ze lopend richting Berlikum zien gaan en zij kwamen nu op twee fietsen weer terug. De drie heren aangehouden en de fietsen meegenomen naar het bureau. Op het bureau werd de politie aangesproken door twee aangevers, die te kennen gaven, dat hun fietsen waren weggenomen. Uit de beschrijving die zij gaven, bleek dit de juist meegenomen fietsen te zijn. Proces-verbaal zal worden opgemaakt. Gegevens aangevers niet bekend.

Franeker: alcoholcontrole
Zondag tussen 00.00 uur en 02.00 uur werd een alcoholcontrole gehouden in Harlingen en Franeker. In totaal werden acht bestuurders gecontroleerd en alles bleek goed te zitten.

Drachten: niet voldoen bevel of vordering
Zondag omstreeks 04.55 uur werd een 20-jarige inwoonster van Drachten aangehouden. Tijdens een woordenwisseling op de Noordkade, werd gevorderd dat de vrouw zich zou verwijderen. Dit deed zij in eerste instantie, maar kwam na 5 minuten weer terug en toen werd zij aangehouden en overbracht naar het bureau.

Ballum: enkel gebroken
Zondag omstreeks 03.20 uur werd in de berm van de Verbindingsweg een 34-jarige inwoonster van Nes( gem. Ameland) aangetroffen. Zij was met de fiets gevallen. De arts op het eiland constateerde een gebroken enkel en zijn is per reddingsboot overgebracht naar Sionsberg.

Heerenveen: gluurder aangehouden
Zondag omstreeks 06.00 uur werd op de Sieger van der Laanstraat een 34-jarige inwoner van Heerenveen aangehouden. Hij stond pal tegen een voorraam van een woning aan deze straat te gluren. Toen de bewoner, een 21-jarige inwoner van Heerenveen, de gordijnen opendeed, stond de verdachte met Zn neus tegen het raam. De verdachte is aangehouden en overgebracht naar het bureau.

Leeuwarden: flessetrekkerij
Zaterdag omstreeks 21.55 uur deed een 28-jarige taxichauffuer uit Leeuwarden aangifte vab oplichting. Hij had een vrouw meegenomen en deze bij haar woning afgezet in de Annie Westlandstraat. Zij wilde niet betalen en terwijl de taxichauffeur het formulier uitschrijft weet de vrouw de taxi uit te stappen en gaat een woning binnen. Naast deze rit had zij nog enekel ritten openstaan. De vrouw, een 21-jarige inwoonster van leeuwarden, is aangehouden en proces-verbaal zal worden opgemaakt.

Sumar: diefstal gsm en verdachte aangehouden
Zaterdag tussen 18.30 en 19.00 uur werd tijdens een paardenfestijn aan de Joute van der Meerweg een gsm gestolen van een 17-jarige inwoner van Garyp. Toen de aangever later op de dag zijn eigen nummer belde, kreeg hij de mededeling, dat hij zijn gsm, terug kon krijgen tegen betaling van 100,- Hij moest zich melden op het staion in Hurdegaryp. Op het staion werd de verdachte, een 42-jarige inwoner van Hurdegaryp, aangehouden. De gsm werd in beslag genomen en teruggegeven aan de aangever. De verdachte is overgebracht naar het bureau en werd vervolgens in verzekering gesteld. Een nader onderzoek zal volgen