Politie Zaanstreek-waterland
(laatste herziene versie)


18:23 23-JUL-04
loc.: ZUIDOOSTBEEMSTER, ZUIDERWEG
Brand verwoest deel paardenstal
In een grote paardenstal achter een boerderij aan de Zuiderweg heeft vrijdagavond een brand gewoed. Het betreft een paardenfokkerij waar - toen de brand aan de ene kant van het pand uitbrak - verschillende dekhengsten op stal stonden. De eigenaar ontdekte de brand op tijd, zodat hij de paarden die gevaar liepen via de andere kant van het gebouw uit de stal kon halen.
Niemand liep persoonlijk letstel op en ook alle dieren bleven ongedeerd. De brand verwoeste wel een groot deel van het gebouw, waarin onder andere het spermalaboratorium van de fokkerij was gevestigd. De brandweer gaf om 19.52 uur het sein 'brand meester', waarna met behulp van een hoogwerker via het dak het nablussen kon beginnen.
De brand is vermoedelijk ontstaan in een gemotoriseerde grasmaaier die - kort voordat de brand uitbrak - binnen werd gezet. De grasmaaier stond op rubbertegels die vervolgens waarschijnlijk ook vlam hebben gevat.

21:20 23-JUL-04
loc.: KROMMENIE, AGATHEPARK
Twee jongens aangehouden voor brandstichting
Twee jongens uit Krommenie werden vrijdagavond aangehouden op verdenking van brandstichting in het Agathepark. Een getuige die had gezien dat drie jongens een bankje in het park hadden aangestoken, belde de politie en kon een goed signalement doorgeven.Ter plaatse gekomen zagen politieagenten drie jongens die aan het signalement voldeden snel wegfietsen. Alledrie (15, 15 en 17 jaar) werden korte tijd later staande gehouden. Eén van hen werd na verhoor thuis afgeleverd.
De andere twee jongens werden aangehouden voor brandstichting en vernieling. Een van hen schold de agenten tijdens zijn aanhouding meerdere malen uit. Omdat hij ook bij zijn voorgeleiding weer tekeer ging, werd de jongen ingesloten voor de nacht. Hem wordt ook belediging ten laste gelegd.

22:14 23-JUL-04
loc.: PURMEREND, VLASSTRAAT
Man aangehouden voor belediging
Een 19-jarige man uit Purmerend werd aangehouden nadat hij een hem bekende 41-jarige vrouw op straat had beledigd. De man bevond zich in een groep jongeren in de Vlasstraat en schold de vrouw uit toen zij in haar auto langs reed. Meerdere mensen waren getuige van deze scheldpartij.
De vrouw sprak toevallig passerende politiemensen aan. Zij vertelde dat dit niet de eerste keer was dat hij haar beledigde en dat ze aangifte wilde doen. Toen de agenten de man wilden aanhouden, verzette hij zich met geweld. Daarop sloegen zij hem in de boeien en sloten de man in voor de nacht.

00:33 24-JUL-04
loc.: PURMEREND, KOEMARKT
Purmerender (21) 'struikelt' over geparkeerd staande auto
Twee mannen (21 en 16 jaar) uit Purmerend werden aangehouden voor vernieling van een personenauto. Surveillerende politieagenten die over de Purmersteenweg richting Koemarkt reden, zagen de twee mannen in dezelfde richting rennen. Zij zagen hoe één van hen op een parkeerde auto stapte, waarna hij uitgleed en op de motorkap viel. Toen de mannen de politie zagen, renden zij weg. Op de Koemarkt vonden de agenten de twee mannen die zich probeerden te verstoppen in een nis.
Beide mannen werden aangehouden. Eén van hen werd na korte tijd heengezonden. De ander werd ingesloten. Hij verklaarde haast te hebben gehad omdat vrienden op hen stonden te wachten. Hij had over de auto heen willen springen(!), maar was gestruikeld.
Naar aanleiding van het briefje dat de politieagenten onder de ruitenwisser hadden gedaan, kwam de eigenaar van de beschadigde auto de volgende dag aangifte doen van vernieling.


07:45 24-JUL-04
loc.: ZAANDAM, A F D SAVORNIN LOHMANSTR
Verwarde vrouw belt alarmlijn
Een 38-jarige Zaandamse belde de politiemeldkamer met een vreemde melding van inbraak of vernieling. Ter plaatse bleek er niets aan de hand te zijn. Wel kwam de vrouw zeer verward over en bleek zij al twee keer eerder die nacht een valse melding te hebben gedaan via de alarmlijn. Daarop werd de vrouw aangehouden. Vermoedelijk was gecombineerd gebruik van drugs en alcohol de oorzaak van de verwarring bij de vrouw. De Breijder-stichting, waar de vrouw een bekende is, werd door de politie in kennis gesteld.

23:41 24-JUL-04
loc.: ASSENDELFT, GELE RING
Bewoners stelen stoeptegels
Twee bewoners (buren van elkaar) van de nieuwbouwwijk Saendelft hebben rond middernacht bekend vanaf een bouwterrein stoeptegels te hebben gestolen voor gebruik in eigen tuin. Een getuige belde de politiemeldkamer dat men bezig was stoeptegels te kruien. Toen politieagenten kort daarna ter plaatse kwamen, was er niemand meer te zien. Maar diverse sporen bevestigden het verhaal van de getuige.
In de schuur achter twee belendende woningen vonden de agenten stapels stoeptegels. Na aanbellen bekenden beide mannen (33 en 42 jaar) de tegels te hebben meegenomen. Zij zegden toe de volgende dag alle tegels terug te zullen brengen naar het bouwterrein. Proces-verbaal wordt opgemaakt en de eigenaar van de stoeptegels zal worden verzocht aangifte te doen.

01:30 25-JUL-04
loc.: SCHARDAM, BURGERWOUDWEG
Drie gewonden bij vechtpartij
Bij een vechtpartij op een campingterrein zijn in de nacht van zaterdag op zondag drie personen dusdanig gewond geraakt dat ze per ambulance naar het ziekenhuis moesten. Toen de politie ter plaatse kwam was er bij de kantine een massale vechtpartij gaande. Buiten waren ongeveer 25 personen aan het vechten, waarbij iedereen elkaar sloeg. Nadat de vechtende mensen uit elkaar waren gehaald, werd niet duidelijk wie wie had geslagen of wat de aanleiding was geweest. Bovendien wilde niemand aangifte doen.
Een 30-jarige man uit Schardam had zijn schouder uit de kom, een 70-jarige man uit Amsterdam had verwondingen aan zijn hoofd en een 26-jarige man uit Purmerend had een gebroken kaak.

02:27 25-JUL-04
loc.: ZAANDAM, HEMKADE 48
Vrouw verwondt andere vrouw met vuistslag
Een 20-jarige vrouw uit Almere werd in een uitgaansgelegenheid aangehouden voor mishandeling van een 20-jarige vrouw uit Uitgeest. Op de dansvloer botsten de twee vrouwen tegen elkaar aan, waarna wat geduwd werd en de Almeerse volgens getuigen het slachtoffer vol in het gezicht sloeg. De vrouw uit Uitgeest liep hierdoor een gescheurde wenkbrauw en een gekneusde oogkas op. Al snel werd de vrouw uit Almere door de beveiliging meegenomen en even later overgedragen aan de politie. De verdachte bekent te hebben geslagen.

05:10 25-JUL-04
loc.: ZAANDAM, GEDEMPTE GRACHT
Twee mannen aangehouden op verboden terrein
Een 21-jarige man uit Koog aan de Zaan en een 24-jarige man uit Wormer zijn aangehouden omdat zij zich op verboden bouwterrein begaven. Een getuige meldde dat er twee mannen over de bouwhekken waren geklommen en een bouwpand in waren gegaan. Ter plaatse zagen de agenten beide mannen op de eerste verdieping lopen en hield ze aan.

09:21 25-JUL-04
loc.: BROEK IN WATERLAND, OVERLEKERGOUW
Man bekneld in balenpers
Een 36-jarige man raakte gewond doordat hij met zijn been bekneld raakte in een balenpers die hij achter zijn tractor had. De man is per ambulance naar het ziekenhuis gebracht.
Toen de vader van de man zondagochtend rond 09.00 uur het terrein van zijn zoon opreed, hoorde hij zijn zoon schreeuwen en vond hem bekneld in de balenpers. Hij ging onmiddellijk hulp halen bij de buren en belde de leverancier van de machine die ook direct met zijn servicewagen ter plaatse kwam.
Het slachtoffer zat met zijn linkerbeen onder een rol van de wagen in de pers. Het lukte de te hulp gekomen omstanders de man te bevrijden door de rol omhoog te wrikken. De arbeidsinspectie stelt onderzoek in.


---- --