Universiteit van Utrecht

Persaankondiging van de Universiteit Utrecht

Faculteit Biologie


1 juni 2004

Grootschalige Wetlands conferentie in Utrecht

Van 25 tot en met 30 juli 2004 organiseert de Universiteit Utrecht in de Jaarbeurs in Utrecht de 7e INTECOL International Wetlands Conference. Het thema van dit grootschalige evenement is Wetland Science and Water Resource Management. Wetenschappers en natuur- en waterbeheerders van over de hele wereld zullen hier de nieuwste ontwikkelingen in Wetland Science bespreken.

Wetlands zijn ecosystemen met een hoge biodiversiteit. Deze gebieden zijn belangrijk voor wateropslag en -zuivering en spelen daarnaast een essentiële rol in voedselketens en in stikstof- en CO2-opslag. Bovendien zijn wetlands wetenschappelijk interessant, niet alleen vanwege de bijzondere planten en dieren, maar ook vanwege de specifieke hydrologische en biogeochemische processen die er plaats vinden. 'Wetland Science' beslaat dan ook vele wetenschappelijke disciplines en veel verschillende onderwerpen.

Herstel wetlands

Belangrijke onderwerpen tijdens de conferentie zijn het beheer en het herstel van wetlands. Wereldwijd groeit langzaam het besef dat wetlands essentieel zijn in water- en natuurbeheer en dat er zorgvuldig(er) mee moet worden omgegaan. De effecten van die inzichten zijn in Nederland nu al tastbaar en actueel in het Waterbeleid 21ste eeuw van VROM, met Peter Timofeeff als gezicht van de bijbehorende campagne 'Nederland leeft met water'. Op 21 april 2004 is het Wereld Natuur Fonds, een van de sponsoren van de conferentie, gestart met een campagne om het wereldwijde waterprobleem en het belang van waterrijke natuur duidelijk te maken: de Wet and Wild Actie 2004.

Een van de belangrijkste doelen die INTECOL en de Universiteit Utrecht beogen met de Wetlands Conference, is om de wetland problematiek hoog op de wereldagenda te krijgen.

Conferentie

Het wetenschappelijke programma van de conferentie bestaat uit vijf plenaire sessies, 34 symposia, 33 papersessies en twee grote poster sessies. Er worden 2000 deelnemers verwacht en sprekers uit bijna veertig landen. De onderwerpen die aan bod komen zijn divers en verdeeld in negen thema's:

I The role of wetlands for integrated water resources management

II Wetland science for environmental management

III Biogeochemical functioning of wetlands

IV Functioning of plants in the wetland environment

V Conservation and management of wetlands

VI Wetlands restoration and creation

VII Wetlands and climate change worldwide

VIII Wetlands for water quality improvement

IX Functioning and wise use of tropical wetlands

De conferentie wordt georganiseerd door de Universiteit Utrecht, onder auspiciën van INTECOL, the International Association of Ecology.

Meer informatie

Het uitgebreide programma van de conferentie is te bekijken op www.bio.uu.nl/intecol.

Voorlichter Roy Meijer, (030) 253 3705, r.meijer@csc.uu.nl