Gemeente Kerkrade

09.07.04: Tussenstand gemeentelijk onderzoek Haanrade

Op 25 juni jongstleden heeft in de Kerkraadse wijk Haanrade een zwaar ongeval plaatsgevonden. Voor de buurt en voor heel Kerkrade is dit een enorme klap geweest. Volgens burgemeester Som zijn meteen na het ongeluk op het rampterrein veel vragen gekomen over de verkeerssituatie ter plaatse en heeft de burgemeester beloofd om alles te inventariseren. De gemeente is dan ook een onderzoek gestart naar de activiteiten en de ondernomen acties binnen de gemeente in de afgelopen periode op dit gebied.

Tussentijdse resultaten
Het onderzoek van de gemeente richt zich op de eerste plaats op klachten van omwonenden over de verkeerssituatie en daarbij horend materiaal. Daarnaast onderzoekt de gemeente op dit moment het aantal verkeersbewegingen en vrachtbewegingen in de Haanraderstraat, de Meuserstraat en de Haanraderweg zowel persoonlijk als met meetapparatuur. Hierbij gaat om het meten van snelheden, het inventariseren van de verkeersstroom en het inventariseren van het type verkeer. Om betrouwbare uitkomsten te krijgen, gaat het meten van deze verkeersbewegingen de komende weken nog even door.

Klachten en meldingen
De gemeente heeft het aantal schriftelijke klachten en meldingen van 1993 tot nu geïnventariseerd. In totaal zijn er 10 geregistreerde meldingen c.q. klachten binnengekomen. Deze gingen hoofdzakelijk over de verkeerssnelheid in zowel de Meuserstraat als de Haanraderstraat, maar enkele klachten gingen ook over de intensiteit van het vrachtverkeer in deze straten. Deze klachten zijn door de werkgroep verkeer afgehandeld. Eén melding van begin februari dit jaar bevatte 2 fotos. Deze had betrekking op een vrachtwagen die in een slip was geraakt door ijzel en sneeuw.

Mogelijke oplossingen
Afhankelijk van de eindresultaten van het onderzoek zal de gemeente de nodige maatregelen treffen. Gistermiddag zijn in de werkgroep verkeer de onderzoeksresultaten tot nu toe besproken en heeft men tevens vooruitlopend op de eindresultaten van het onderzoek gesproken over mogelijke maatregelen zoals het vaststellen van een alternatieve route voor vrachtautos. Burgemeester Som is van mening dat los van de vraag of er maatregelen nodig zijn, de werkgroep verkeer alle tijd nodig heeft om zorgvuldig zaken te bespreken en af te wegen. Bij het aanpakken van een verkeerssituatie kan dit namelijk ook gevolgen hebben voor andere gebieden en dus moet het totale gebied hierbij worden betrokken.

Op korte termijn zal de gemeente overgaan tot het plaatsen van waarschuwingsborden met hellingpercentage boven op de Haanraderweg. Ook andere straten met een steile helling in Kerkrade worden geïnventariseerd en hierin wellicht meegenomen.

Totaalonderzoek
Het totale onderzoek naar het ongeval in Haanrade betreft niet alleen het gemeentelijk onderzoek, maar ook politie- en brandweeronderzoek. Daarnaast doen ook externe organisaties onderzoek naar het ongeluk zoals bijvoorbeeld de Raad voor de Transportveiligheid.

Het zal zeker nog enkele weken duren voordat over definitieve zaken gesproken kan worden. Gemeente en operationele diensten hebben met de buurt afgesproken de resultaten zelf te komen vertellen als alles in kaart is gebracht.