Nieuwe zoekmachine IZITO sluit aan bij menselijk zoekgedrag

ETTEN-LEUR, 20040726 -- Het Nederlandse bedrijf IZITO lanceert vandaag een nieuwe meta-zoekmachine (www.izito.nl) die het zoeken op internet versnelt en vereenvoudigt. Met de door IZITO ontwikkelde 'rich user interface' kunnen gebruikers hun zoekresultaten organiseren, aanpassen en zelfs parkeren om later te bekijken. Daarmee is IZITO de eerste zoekmachine die non-lineair zoekgedrag ondersteunt.


Uit recent onderzoek blijkt dat zoekacties op het web vrijwel nooit verlopen volgens het bekende lineaire stramien 'zoeken, kijken, klikken, klaar'. Gebruikers komen meerdere keren terug naar de pagina met resultaten en gebruiken die als uitvalsbasis en navigatiemiddel. De interface van IZITO is speciaal ontworpen om dit typisch menselijke zoekgedrag beter te ondersteunen.

"Met de IZITO interface nemen we het feitelijke zoekgedrag als uitgangspunt en ondersteunen dat met de nieuwste technieken", zegt Hans van den Berg, één van de oprichters van IZITO. "Want een zoekmachine moet aansluiten bij het gedrag van de gebruikers en niet andersom. De interface moet zo natuurlijk mogelijk aanvoelen. Komend najaar gaan we daar nog een stap verder in, door menselijke intelligentie direct te gebruiken in het zoekproces."

Gebruikers kunnen de zoekmachine van IZITO ook rechtstreeks benaderen vanaf hun PC. De gratis te downloaden 'deskbar' zorgt voor een zoekbalkje onderin het computerscherm, zodat zoeken op het internet eenvoudig mogelijk is - zonder eerst een browser te starten.

De IZITO zoekmachine is te vinden op www.izito.nl en verkeert de komende drie maanden nog in een testfase. Reacties van gebruikers zijn van harte welkom.