Gemeente Amerongen


Raadsspreekuur
Raadsspreekuur gemeente Amerongen.

Wat is een raadsspreekuur?
Sinds april 2002 is er in de gemeente Amerongen een raadsspreekuur. Burgers, instellingen, maatschappelijke groeperingen, etc. wordt een laag drempelige mogelijkheid geboden om rechtstreeks in contact te komen met de fracties van de Raad. Tijdens dit spreekuur kunnen problemen, suggesties, themas, allen van structurele aard besproken worden.
Het raadspreekuur is ingesteld door de Raad en is voor iedereen toegankelijk.

Wanneer wordt het spreekuur gehouden?
Steeds 1 week voorafgaand aan de raadsvergadering. Het spreekuur begint om 19.00 uur en eindigt om 19.30 uur. Het spreekuur wordt in de regel gehouden in de vergaderkamer op het gemeentehuis. De exacte data van de spreekuren worden gepubliceerd op de gemeentepagina in de Doornse Kaap en op de gemeentelijke website www.amerongen.nl

Wie zitten er bij het spreekuur?
Er is een vertegenwoordiger aanwezig namens elke fractie. Het voorzitterschap rouleert ieder jaar onder de fracties en kan eventueel worden verlengd.
Verder is de raadsgriffier aanwezig. Zij draagt zorg voor het noteren van de gemaakte afspraken en geeft de gemaakte afspraken door aan de belanghebbenden.
Wanneer u in wilt spreken op het raadsspreekuur dient u zich van te voren telefonisch aan te melden bij de raadsgriffier (0343-459659). Gezien de planning wordt u vriendelijk gevraagd om op tijd aanwezig te zijn.

Welke onderwerpen kunnen besproken worden in het raadsspreekuur? De te bespreken thema's dienen een algemene strekking te hebben. Verder horen ze te passen binnen de beleidsvormende of controlerende taken van de gemeenteraad. Specifieke individuele zaken, klachten alsmede juridische kwesties dienen direct aan het College van B&W dan wel de verantwoordelijke ambtenaar te worden gericht. Voor klachten kan gebruik worden gemaakt van de klachtenprocedure. Op de agenda van het raadsspreekuur behoren ondermeer:
· Suggesties voor nieuw of aangepast beleid
· Overwegingen m.b.t. bestaand beleid

· Opmerkingen c.q. kritiek m.b.t. het uitvoerend beleid
· Opmerkingen c.q. kritiek m.b.t. het besluitvormend beleid
· Voorstellen voor projecten

· Verzoeken om advies hoe zaken met de gemeente af te handelen

Wat wordt er gedaan met het besprokene in het raadsspreekuur?
- van 19.30 uur tot 20.00 uur evalueren de fractieleden en de griffier het spreekuur,

- uiterlijk 7 dagen na het raadspreekuur ontvangt iedere spreker een mondelinge of schriftelijke bevestiging van hetgeen hij/zij heeft ingebracht alsmede de wijze waarop de zaak zal worden afgehandeld.
- de griffier draagt zorg dat periodiek een kort verslag van de ingebrachte zaken wordt opgenomen op de gemeentepagina.

Onderstaand treft u ter informatie een beknopt overzicht aan van wat is besproken in de raadsspreekuren 2004

Datum spreekuur Onderwerp Afhandeling
02-02-2004 Instellen commissie monitoring acties toekomstvisie Bespreken in raad 9 februari 2004 in verband met concernplanning. 02-02-2004 Berichtgeving inzake financiële situatie bibliotheek Navragen in raad van 9 februari 2004 en zonodig schriftelijk bericht aan inspreker via beleidsafdeling.

01-03-2004 Berichtgeving inzake Napoleonschuur Navragen in raad van 8 maart en zonodig schriftelijk bericht aan inspreker
01-05-2004 Cliëntenplatform Wet Voorzieningen Gehandicapten Amerongen in het Sterrenteam Groene Entree Suggestie wordt besproken in de fracties. Inspreker krijgt antwoord.