Gemeente Heel


Persberichten

Reddingsplan voor huiszwaluwkolonie Heel

P E R S B E R I C H T

Voorlichting Datum: 26 juli 2004
Gemeente Heel
Postbus 5000
6097 ZG Heel
tel. 0475 579520

REDDINGSPLAN VOOR HUISZWALUW KOLONIE HEEL

Onder de dakoversteek van basisschool de Sleye en Heel bevinden zich al jarenlang circa 20 nesten van de huiszwaluw. Onder dakoversteken van enkele huizen i de omgeving nestelen nog eens circa 10 paartjes. Met het verdwijnen van basisschool de Sleye in de toekomst (in verband met nieuwsbouw op de hoek Julianastraat/Sportparklaan) dreigen de zwaluwen hun nestplaats te verliezen.

Zal het nog lente worden in Heel zonder die eerste zwaluw? Om te voorkomen dat de zwaluwen uit Heel verdwijnen wordt actie ondernomen!!!

Verhuizing basisschool De Sleije

Momenteel worden de eerste voorbereidingen getroffen om basisschool De Sleije te verhuizen van de vertrouwde plek aan de Dorpstraat te Heel naar de nieuwbouwlocatie op de hoek Julianastraat / Sportparklaan. Na de verhuizing zal het oude schoolgebouw zijn functie verliezen en hoogstwaarschijnlijk gesloopt worden. Dat betekent het einde van één van de grootste huiszwaluwkolonies in de regio. Elk jaar metselen ze met modder kunstige nesten. Vooral op mooie zomerdagen verlevendigen ze het straatbeeld met hun vrolijk gekwetter.
Vanaf begin mei tot begin september, vliegen de huiszwaluwen af en aan om hun jongen groot te brengen. Ze weten deze plek elk jaar weer nauwkeurig terug te vinden als ze van hun overwintering terug komen. Ze overwinteren ten zuiden van de Sahara. Ongeveer 7.000 kilometer van Heel!

Het gaat niet goed met de huiszwaluwen in Nederland. Elk jaar zijn het er minder. Dat heeft een aantal oorzaken. De Sahara wordt elk jaar breder en is daarom steeds moeilijker te overbruggen. Het aantal huizen met een geschikte dakoversteek wordt kleiner. Ook hebben ze steeds meer moeite de benodigde modder te verzamelen omdat alle modderplekjes en onverharde wegen worden opgeruimd. Soms zijn huiszwaluwen niet welkom omdat er poep valt onder het nest. Dat is jammer. De poep is eenvoudig te verwijderen en kan bovendien simpel worden opgevangen door een mestplankje onder het nest te monteren. Bovendien duurt de overlast kort. Ongeveer één maand per broedsel. De meeste huiszwaluwen leggen maar één of twee keer een nest eieren. Bij hoge uitzondering worden drie broedsels uitgebroed.

Reddingsplan

De huiszwaluw is vanwege de sterke achteruitgang opgenomen op de Nederlandse rode lijst van bedreigde vogels.
Leerlingen van basisschool De Sleije hebben daarom, in samenwerking, met de gemeente en de IVN-adeling Roermond een reddingsplan voor de huiszwaluw, gemaakt. Ze willen de huiszwaluwen verhuizen zodat de kolonie in stand blijft. Ook als de oude school over enkele jaren gesloopt wordt.
De afgelopen maanden hebben leerlingen van de school de geïnventariseerd. De komende winterperiode zal de gemeente in samenwerking met de school en het IVN kunstnesten in de omgeving van de school ophangen.
De leerlingen en het IVN zullen de ontwikkeling van de kolonie verder volgen. De bedoeling is dat de zwaluwen gebruik maken van de nieuwe nesten. De kolonie kan zich op die wijze (gedeeltelijk) verplaatsten nog voordat de oude school gesloopt wordt. Dan hoeven niet alle zwaluwen op zoek naar een nieuwe nestplaats zodra de school gesloopt wordt. Met een beetje geluk kan deze bijzondere kolonie voor Heel behouden blijven.

Modderpoel Sleijdal

De afgelopen jaren konden de zwaluwen naar hartelust modder verzamelen in de omgeving van de Sleijbeek. Op het bouwterrein van het bergbezinkbassin was ruim voldoende modder aanwezig. Inmiddels is het bergbezinkbassin gereed en is alle modder opgeruimd. De gemeente zal daarom in samenwerking met leelingen van basisschool De Sleije een nieuwe modderpoel aanleggen. Deze komt te liggen binnen het raster rondom het puttenveld van het bergbezinkbassin. Deze plek heeft op dit moment verder geen functie maar is zeer geschikt als modderplekje voor de zwaluwen. Juist omdat het is afgesloten en de zwaluwen er dus niet verjaagd kunnen worden.

Alle hulp is welkom.
Om de zwaluw zoveel mogelijk kansen te geven, kan iedereen die in de Gemeente Heel woont aan de Dorpsstraat, Heerbaan, Weergraaf of één van de wegen daar tussen in een nestkast krijgen van de gemeente. Voorwaarde is dat men een witte dakoversteek (bij voorkeur met houten betimmering) heeft waaronder het nest gemonteerd kan worden. Het IVN zal beoordelen of de plek geschikt is. De gemeente stelt nestkasten beschikbaar voor de meest geschikte plekken en hangt ze desgewenst op. U heeft dan gratis de meest milieuvriendelijke en goedkope insectenverdelger aan huis! Geinteresseerden kunnen zich telefonisch aanmelden.

Informatie en opgave
Indien er huiszwaluwen nestelen rondom uw woning of indien u graag een kunstnest aan uw gevel wilt (laten) monteren, neem dan contact op met Piet Rutten van basisschool De Sleije, Mien Derkx van het IVN-roermond (571405) of John van den Berg van de gemeente Heel (579500).


---------------------------------------EINDE BERICHT------------------------------------------------