TROS


Afdeling Communicatie
Hilversum, 22-07-2004

Televisie
ZOOVENIRS
Uitzending maandag 26 juli
Nederland 2 - 17.28 uur

UNIEK TRANSPORT OLIFANT CALIMERO IN ZOOVENIRS

In ZOOVENIRS van maandag 26 juli maken we in Safari Beekse Bergen kennis met olifantstier Calimero. Calimero's: "Zij zijn groot en ik is klein en dat is niet eerlijk" gaat niet op voor deze 7000 kilogram wegende olifant uit Basel. Zelden wordt een Afrikaanse olifant getransporteerd en bovendien gaat het hier om de grootste olifant in een Europese dierentuin. Hij heeft een schouderhoogte van 3,4 meter. Voor dit transport is dan ook een speciale container ontwikkeld die per dieplader wordt vervoerd.

Calimero is naar Safari Beekse Bergen gekomen in het kader van het Europese fokprogramma. Vijf olifantendames in Safari zijn nu geslachtsrijp en kunnen deelnemen aan het programma. Hiervoor is echter een goede stier nodig en dát is Calimero. Hij zal voor nakomelingen zorgen. Na een eerste gewenningsperiode in het nieuwe binnenverblijf, aan zijn verzorgers en de dagelijkse routine zal hij zich presenteren aan bezoekers en nog belangrijker: aan zijn vijf olifantendames die al in het park leven. ZOOVENIRS volgde het bijzondere transport en de eerste ontmoeting van Calimero met zijn harem.

In Dierenpark Wissel wordt een kijkje genomen bij de kleine panda's, ook wel rode panda genoemd vanwege zijn roodbruine vacht. Omdat deze diertjes met uitsterven worden bedreigd, is er binnen Europa een fokprogramma opgesteld. Wissel was dan ook erg blij met de geboorte van Pahilo, vorig jaar juli. De blijdschap sloeg om in verdriet toen een paar weken na de geboorte de moeder van Pahilo door onbekende oorzaak overleed. Vanaf dat moment is hij door verzorgers met de fles grootgebracht. In ZOOVENIRS unieke beelden van een paar dagen oude Pahilo, hoe hij vervolgens met de fles werd grootgebracht en hoe het nu met hem gaat.