Ministerie van Buitenlandse Zaken

Aan de Voorzittervan de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Binnenhof 4

Den Haag


- Directie Integratie Europa

Bezuidenhoutseweg 67

Postbus 20061

2500 EB Den Haag


Datum


- 23 Juli 2004

Behandeld


- GJ Bijl de Vroe


Kenmerk


- DIE-366/04

Telefoon


- 070 - 348 5005


Blad


- 1/5

Fax


- 070 - 348 6381


Bijlage(n)


- Voorzitterschapsverklaring Midden-Oosten


- gj.bijl-de-vroe@minbuza.nl


Betreft


- - Geannoteerde agenda van de Raad Algemene Zaken en Externe Betrekkingen van 26 juli 2004


-


-


- Graag - bieden wij u hierbij- de geannoteerde agenda aan van de Raad Algemene Zaken en Externe Betrekkingen van 26 juli 2004.

De Minister De Staatssecretaris van Buitenlandse Zaken, voor Europese Zaken,

Dr. B. Bot Mr. Drs. A. Nicolaï

Geannoteerde agenda van de Raad Algemene Zaken en Externe Betrekkingen (RAZEB) van 26 juli 2004

Algemene zaken
Financiële Perspectieven

De Commissie zal haar voorstellen voor de nieuwe Financiële Perspectieven (FP's) presenteren: het Europees begrotingskader voor de periode 2007-2013. Het betreft een pakket bestaand uit een mededeling over alle beleids/uitgavencategorieën, verordeningen voor de programma's op de verschillende beleidsterreinen zoals cohesie, onderzoek, plattelandsontwikkeling, Trans Europese Netwerken (TEN's) enzovoorts, een rapport over de Eigen Middelen (inclusief een correctiemechanisme voor netto-betalers) en een nieuwe overeenkomst tussen Raad, Commissie en Europees Parlement inzake begrotingsdiscipline ('interinstitiutioneel akkoord'). Voor sommige beleidsterreinen, zoals extern beleid, volgen de precieze voorstellen na de zomer. Deze eerste presentatie in de Raad vormt de aftrap voor de eigenlijke onderhandelingen. Het Nederlands voorzitterschap zal de Raad informeren hoe het de discussie wil organiseren met het oog op vaststelling door de Europese Raad in december van beginselen en richtsnoeren. Deze moeten ertoe bijdragen dat de onderhandelingen in 2005 kunnen worden afgerond.

Externe betrekkingen

WTO/ Doha-onderhandeling

Tijdens de Raad van 12 juli werd besloten op 26 juli in Brussel bijeen te komen om de EU positie te bepalen ten aanzien van de voorliggende ontwerp-slotverklaring van de Algemene Raad van de WTO (27-29 juli). Tijdens deze AR zouden, na het mislukken van Cancun, raamwerken voor de verdere onderhandelingen moeten worden overeengekomen. Vrijdag 16 juli is de Voorzitter van de AR Oshima met een eerste opzet gekomen voor een raamwerkakkoord. De raamwerktekst gaat specifiek in op een viertal thema's uit de 'Doha Development Agenda': landbouw, markttoegang industrieproducten (Nama), 'Singapore-issues' en ontwikkeling. Daarnaast wordt apart stilgestaan bij de voortgang in de dienstenonderhandeling en het katoenvraagstuk.

Nederland is bezorgd over de stand van zaken in de WTO-onderhandelingen. De door de Voorzitter van de Algemene Raad neergelegde tekst schuift de meeste problemen door naar het vervolg van de onderhandelingen. De nog steeds bestaande verschillen in standpunten van de WTO-Leden, vooral in het landbouwdossier inclusief katoen, maar ook t.a.v. NAMA (markttoegang voor industrieproducten) en handelsfacilitatie hebben het ambitieniveau voor een raamwerkakkoord in juli behoorlijk verlaagd. Ondanks bovengenoemde kanttekeningen is het voor Nederland doorslaggevend dat een raamwerkakkoord in juli de weg baant voor verdere onderhandelingen in de Doha ronde. Nederland heeft als voorzitter een belangrijke rol te spelen bij het waarborgen van de continuïteit van de Europese inbreng in het WTO-onderhandelingsproces. Een raamwerkakkoord dient de posities en belangen van de EU en haar lidstaten zo goed mogelijk weer te geven en rekening te houden met belangen van ontwikkelingslanden. Nederland is tevreden over de door de Commissie gevolgde lijn en is van mening dat deze voldoende flexibiliteit biedt voor het bereiken van een voor de EU, en dus ook Nederland, acceptabel resultaat tijdens de huidige fase van onderhandelingen.

Soedan

De Raad zal opnieuw stilstaan bij de situatie in de regio Darfur. De discussie zal zich toespitsen op de voortgang die is geboekt ten aanzien van de ijkpunten zoals neergelegd in de RAZEB-conclusies van 12 juli, en de eventuele noodzaak van verdergaande maatregelen. Naar het oordeel van de VN en de donoren is er aangaande humanitaire toegang vooruitgang geboekt; de huidige opstelling van de autoriteiten en nieuwe procedures stellen de internationale hulpgemeenschap in toenemende mate in staat zijn werk goed te doen. Wat betreft de algemene veiligheidssituatie en de mensenrechtensituatie is echter nauwelijks vooruitgang geboekt en zullen de Soedanese autoriteiten met name bij de vervolging van de Janjaweed-militia aanzienlijk overtuigender te werk moeten gaan.

Het Voorzitterschap zal actief blijven streven naar verbetering van de situatie in Darfur, o.a. door voortzetting van de hulp, betrokkenheid bij het politieke proces en concrete ondersteuning van de waarnemingsmissie van de Afrikaanse Unie. De druk op betrokken partijen dient daarbij ook in de komende periode onverminderd hoog te blijven.

Midden-Oosten

De Raad zal komen te spreken over de situatie in het Midden-Oosten tegen de achtergrond van de recente politieke crisis en voortdurende militaire acties in de Palestijnse Gebieden. Hoge Vertegenwoordiger Solana zal de Raad informeren over zijn bezoek, van 20-23 juli, aan Jordanië, Egypte en Israël. Tevens zal worden teruggeblikt op de AVVN-resolutie inzake het advies van het Internationaal Gerechtshof, waarover de Unie eensgezind een voorstem uitbracht. De huidige situatie in de regio vormt een serieuze belemmering voor de inspanningen van de EU binnen het Kwartet om het politieke proces vlot te trekken. Het Voorzitterschap zal blijven streven naar bevordering van het vredesproces, zoals ook uiteengezet in de op 20 juli jl. uitgegeven Voorzitterschapsverklaring over de situatie in het Midden-Oosten (bijlage).

Westelijke Balkan
Minister Bot zal kort verslag doen van zijn bezoek van 21 tot en met 23 juli aan Servië en Montenegro (inclusief Kosovo), Albanië en Bosnië-Herzegovina.

===