Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Meer dan de helft van de jeugd staat op voor oudere mensen

62% vindt normen en waarden belangrijk.

Naarden, 26 juli 2004. Het negatieve beeld dat het laatste jaar door de media over de jeugd wordt geschetst, lijkt overtrokken. Een groot deel van de jongeren zelf zegt dat zij zich netjes gedragen. Dit blijkt uit een grootschalig onderzoek door Kaboem Media onder 1.000 Tweens (Jongeren in de leeftijd van 9-15 jaar).

Zo blijkt dat 62% van de jeugd normen en waarden belangrijk vindt. Wat normen en waarden dan precies zijn weet niet iedereen. Slechts 36% weet precies wat normen en waarden zijn en 44% zegt het een beetje te weten.

Respect
Toch lijken de Tweens zich in het dagelijkse leven wel degelijk iets van normen en waarden aan te trekken. Als we vragen of zij opstaan voor een ouder iemand in de tram, zegt 57% meestal op te staan. 27% blijft zitten. Oude mensen worden ook vaak correct aangesproken door de jongeren. 44% zegt altijd u tegen oudere mensen en 43% spreekt hen soms met u aan.

Respect voor docenten is aanwezig. 72% van de respondenten zegt nog nooit een docent uitgescholden te hebben. Een kleine groep van 5% scheldt zijn of haar docent regelmatig uit. Ook agenten worden met respect behandeld. 82% van de Tweens vindt dat je beleefd moet zijn tegen een agent.

Schelden
Schelden met ziektes, zoals kankerjongen of teringmeid, wordt door de Tweens afgekeurd. 80% zegt nooit iemand uit te schelden met ziektes. 4% zegt altijd met ziektes te schelden en 16% doet dat soms. Jongens schelden vaker met ziektes dan de meisjes. Toch vinden de Tweens dat je best eens mensen uit mag schelden. 56% scheldt soms mensen uit en 6% doet dit regelmatig.

Op straat laten de Tweens af en toe hun normen en waarden varen. 59% zegt soms papiertjes of afval op straat te gooien. 15% doet dit vaak. 55% van de jongeren zegt soms over de stoep te fietsen en 33% doet dit met regelmaat. Grote overtredingen, zoals winkeldiefstal, gebeuren minder vaak. 18% van de jeugd heeft wel eens iets uit een winkel gepikt.

Kaboem is met meer dan 500.000 leden Nederlands populairste website voor en door Tweens (9-15 jaar). Het is voor Tweens dé plek om elkaar te ontmoeten en alles aan te treffen over typische Tweens onderwerpen. Kaboem is continu op zoek naar de laatste trends onder Tweens. Daartoe wordt doorlopend onderzoek gedaan binnen www.kaboem.nl.

Noot aan de redactie: