Rabobank Nederland

Chinees Toekomstige Tourwinnaar? Rabobank Nederland, 26/07/2004 09:53
---

Rabo-economen verwachten toename winstkansen deelnemers uit ontwikkelingslanden in de Tour de France. Volgens berekeningen van de Rabobank is de kans 1 op de 10 dat voor 2050 een Chinees in Parijs wordt gehuldigd als winnaar. De mogelijkheid dat iemand uit India of Amerika voor die tijd de Tour wint is respectievelijk 1 op de 14 en 1 op de 8. Momenteel is de kans op een Chinese of Indiase overwinning 0 en die op een Amerikaanse overwinning liefst 1 op de 3. Dit blijkt uit een vandaag verschenen onderzoek uitgevoerd door economen van Rabobank Financial Markets. De conclusie is gebaseerd op de toekomstige economische ontwikkelingen in de wereld. Landen als China, India, Brazilië en Rusland worden steeds welvarender en gaan een groter deel vormen van de wereldeconomie. Daarnaast blijven ook de huidige G6 landen in rijkdom groeien. Als deze cijfers in een onderzoeksmodel worden gezet, blijkt dat een overwinning van een deelnemer uit China, India, Brazilië of Rusland tot een serieuze mogelijkheid behoort.

Ook Amerika behoort tot de landen die procentueel een grote kans maken Tourwinnaars voort te (blijven) brengen, dit in tegenstelling tot de Europese landen. De bevolkingsomvang in Amerika blijft groeien, terwijl die in Europa verder stagneert. De bevindingen van de onderzoekers worden ondersteund door de recente historie. Pas in 1984 nam de eerste Amerikaan deel aan de Tour de France en 20 jaar later hebben Amerikanen al 8 overwinningen geboekt.

De relatie tussen economische welvaart en een Touroverwinning is volgens Menno Middeldorp, senior econoom van Rabobank International te verklaren. 'Wielrennen is een dure sport. Zo kost een fiets waar de Raborenners deze Tour op fietsen ruim 8.000 euro. Dat is meer dan het bruto nationaal product per inwoner in meer dan helft van de onderzochte landen. Meer rijke landen betekent meer wielrenners. Aangezien de Europese economieën stagneren, zowel in bevolkingstoename als in economische groei wordt de kans op een winnaar uit andere landen alleen maar groter.'