Het Nederlandse Rode Kruis

26 juli 2004
De ramp in Darfur: een Rode Kruis-hulpverlener vertelt

Uw hulp blijft nodig! Geef aan de hulpactie van de Samenwerkende Hulporganisaties via www.giro555.nl: klik hier!

In Tsjaad worden Soedanese vluchtelingen uit Darfur opgevangen in vluchtelingenkampen. De situatie dreigt er uit de hand te lopen nu de regentijd begonnen is. Rode Kruis-hulpverlener Eelko Brouwer (45) kwam vorige week terug uit Tsjaad. Hij vertelt.

Door het regenseizoen zijn de wegen slecht begaanbaar

"Wat me vooral bijstaat is het vijandelijke klimaat. Het is er kurkdroog of drijfnat. Veel vluchtelingen zijn blootgesteld aan de elementen, omdat ze nog geen tent hebben. Zeventig procent van de vluchtelingen in Tsjaad zijn vrouwen en kinderen, vaak familiegroepen die bestaan uit tantes en kinderen. Er zitten veel sterke vrouwen in de kampen. Je vertelt ze over hygiëne en dan organiseren ze het zelf. Dit zijn geen hulpeloze mensen.

Regentijd begonnen: vluchtelingenkampen onbereikbaar De regentijd is nu begonnen en de wegen zijn zeer slecht begaanbaar. Het wordt moeilijk voedsel en hulpgoederen naar de vluchtelingenkampen te krijgen. Ikzelf nam overal mijn tent mee naartoe. Je weet namelijk niet wanneer je weer strand. Zelfs vrachtwagens zinken weg in de modder. We zijn allerlei oplossingen aan het verzinnen: van alternatieve routes tot het inzetten van ezels en kamelen voor transport.

Onderdak, water en voedsel nodig

70% van de vluchtelingen zijn vrouwen en kinderen

Urgente zaken zijn op dit moment het verschaffen van onderdak aan de vluchtelingen. Er is behoefte aan allerlei praktische zaken zoals dekens, kooksets en dergelijke. Ook is er gebrek aan jerrycans om water in te vervoeren. En die zijn nodig, want vluchtelingen moeten soms wel acht kilometer lopen om aan water te komen. Op de middellange termijn is voedsel een probleem, vanwege de slechte wegen in het regenseizoen. Op de lange termijn moeten de kampen goed gemanaged worden, zodat er geen ziektes uitbreken.

Ik hoop dat de vluchtelingen uit Darfur snel terug kunnen naar het gebied waar ze vandaan komen. Maar als je naar de politiek kijkt kan het nog lang duren voordat dat mogelijk is. Misschien nog wel jaren."

Uw hulp blijft nodig! Geef aan de hulpactie van de Samenwerkende Hulporganisaties via www.giro555.nl: klik hier!

Hulp van het Rode Kruis

Het Rode Kruis helpt onder andere door de distributie van water

De crisis in Darfur (Soedan) houdt aan. In Darfur is meer dan een miljoen mensen van huis en haard verdreven. Zij verblijven in vluchtelingenkampen. Ze hebben dringend behoefte aan voedsel, onderdak en water. Het Rode Kruis legt installaties aan waarmee 30.000 tot 140.000 liter per water wordt geproduceerd en zorgt voor dekens en huishoudelijke goederen zoals keukensets en zeep. Daarnaast zorgt het Rode Kruis voor gezondheidszorg. Het Rode Kruis helpt ook bij het zoeken van vermiste familieleden en brengt vermiste kinderen bij hun ouders terug. In Tsjaad heeft het Rode Kruis bijna 140.000 vluchtelingen vanaf de grens naar vluchtelingenkampen gebracht. Hiervoor zijn 140 vrijwilligers en 23 trucks ingezet. Voor de meeste kampen geldt dat water het grootste probleem is.

Foto homepage: Reuters/Arnold Temple, Alertnet