Binnensticht, 10.00 uur

Utrecht 26-07-2004 - Nieuwsberichten district Binnensticht

Snelkraak

BILTHOVEN In de nacht van zondag 25 op maandag 26 juli werd een snelkraak bij een winkel gepleegd.

Rond 02.35 uur zag een getuige dat door enkele mannen een ruit van een winkel aan de Vinkenlaan werd vernield en dat zij de winkel binnengingen. Vervolgens zag zij dat het vijftal er op twee bromfietsen met een partij kleding vandoor ging in de richting van de Soestdijkseweg, richting De Bilt / Utrecht.

Een andere getuige had de vernieling van de ruit gehoord en was poolshoogte gaan nemen. Daarbij zag zij dat de verdachten al waren gevlogen, maar dat zij wel enkele kledingstukken op straat hadden laten liggen. Zij stelde deze in afwachting van de komst van de politie veilig in het portiek bij haar woning. Terwijl de politie haar getuigeverklaring opnam, kwam er een auto aanrijden. Uit de auto stapte een 20-jarige vrouw uit Bilthoven. Zij liep naar een nabij gelegen woning en kwam kort daarna met een grote tas naar buiten. Zij liep naar het portiek waar de veilig gestelde kleding lag, stopte die in haar tas en liep naar haar auto. Daarop werd zij door politiemensen aangehouden en naar het politiebureau overgebracht.

Door meerdere politie-eenheden werd in de omgeving naar het vijftal verdachten uitgekeken, maar zij werden niet meer aangetroffen.

Auto te water langs snelweg

MAARTENSDIJK In de nacht van zondag 25 op maandag 26 juli raakte een auto op de snelweg A27 te water.

Kort na middernacht reed een 51-jarige man uit Almere-buiten met zijn auto over de snelweg A27, komende uit de richting van Utrecht en gaande in de richting van Hilversum. Ter hoogte van afslag Bilthoven reed een 81-jarige automobilist uit Hilversum voor hem. Bij de Hilversummer in de auto zat zijn 77-jarige echtgenote. De Almeerder wilde zijn voorligger inhalen en keek in zijn linkerspiegel of de weg vrij was. Toen hij weer naar voren keek, was hij zijn voorligger zo dicht genaderd dat hij een aanrijding niet meer kon voorkomen.

Door de aanrijding schoot de auto van de Hilversummer de berm in en kwam op zijn kop tot stilstand in een sloot. De Almeerder schoot direct te hulp. Hij wist de man en vrouw uit de auto te halen en de vrouw kon op de kant komen, maar dat lukte haar echtgenoot niet. Inmiddels ter plaatse gekomen Koninklijke Marechausseërs sprongen in het water en wisten de bejaarde man op de kant te brengen.

Het echtpaar werd per ambulance naar het UMC in Utrecht gebracht. De man had water in zijn longen gekregen en is op de IC opgenomen. Zijn vrouw moest ter observatie blijven. Uit een blaastest bleek dat de Almeerder niet had gedronken.

Auto rijdt door na aanrijding

BILTHOVEN Op zondag 25 juli kwamen een auto en een bromfiets met elkaar in aanrijding. De automobilist ging er vervolgens vandoor.

Rond 20.45 uur reed een 19-jarige bromfietser uit Utrecht over de Soestdijkseweg zuid in de richting van het Emmaplein. Bij hem achterop zat een eveneens 19-jarige jongeman uit Utrecht. Zij reden met een snelheid van 30 40 km/u midden op de rijbaan. Achter hen kleefde een automobilist die kennelijk vond dat zij te zacht reden. Op een gegeven moment reed de auto naar hun zeggen zo vlak achter hen dat zij voor hun eigen veiligheid naar rechts uitweken. Op dat moment werden zij door de auto aangereden en kwamen ten val.

Toen beiden tot stilstand waren gekomen, zaten de bestuurder van de bromfiets en de bromfiets klem onder de voorzijde van de auto. De automobilist gaf vol gas achteruit en reed vervolgens hard vooruit weg. De 19-jarige passagier van de bromfiets moest daarbij wegspringen en gooide zijn helm tegen de voorruit van de auto. De automobilist ging er vandoor, maar door het ongeval was hij zijn kentekenplaat verloren. De politie stelt aan de hand daarvan een onderzoek in. De bromfietsbestuurder liep een pijnlijk been en enkel op. Zijn bromfiets raakte aan de achterzijde beschadigd.

Mishandeling

ZEIST In de nacht van zaterdag 24 op zondag 25 juli werden twee mannen mishandeld.

Rond 04.00 uur fietsten twee mannen van 20 en 21 jaar en afkomstig uit Leiden en Enschede over de Slotlaan. Zij kwamen een groepje van vier fietsers tegen en één van die fietsers schold hen uit en het tweetal diende hen verbaal van repliek. Dat viel kennelijk niet in goede aarde: de twee vrienden werden door twee leden van het groepje aangevallen. Daarbij werden ze beiden in hun gezicht geslagen en werden ze geschopt, waarna de verdachten er vandoor gingen.

Beide slachtoffers liepen licht letsel op. Zij deden aangifte van openlijke geweldpleging.

Vernieling

ZEIST Op zondag 25 juli werden twee jongens aangehouden voor meerdere vernielingen.

Rond 05.00 uur kreeg de politie de melding dat twee jongens vernielingen aan autos pleegden op De Wetlaan. Aan de hand van hun signalement kon de politie de verdachten, jongens van 15 en 16 jaar en afkomstig uit Zeist, op de Panweg aanhouden. Op De Wetlaan bleken zeker zes autos te zijn vernield. De vernielingen bestonden uit kapotte spiegels, deuken en krassen. Het tweetal is naar het politiebureau overgebracht en tegen hen is proces-verbaal voor vernieling opgemaakt.