Openbaar Ministerie

Persberichten

Haarlem, 26 juli 2004

Laatste aanhouding in drugsonderzoek

Met de aanhouding in Suriname van een 38-jarige man uit Den Haag is een eind gekomen aan het strafrechtelijk onderzoek naar een criminele organisatie die zich bezighield met de invoer van cocaïne via de bagagekelders op Schiphol. De aangehouden verdachte was voortvluchtig sinds juli 2003 en is vorige week overgebracht naar Nederland.

Op 14 april 2003 werden door de Douane op Schiphol twee bagage-containers aangetroffen waarin in totaal 40 kilo cocaïne in een dubbele bodem verstopt bleek te zijn. Direct daarop werd een uitgebreid onderzoek ingesteld naar de herkomst van deze cocaïne. Het onderzoek is uitgevoerd door het CargoHarc-team, een samen-werkingsverband van de Koninklijke Marechaussee, de FIOD-ECD en de Douane op Schiphol, onder leiding van een officier van justitie van het parket Haarlem, vestiging Schiphol.

Uit dit onderzoek kwam naar voren dat handlangers in verschillende Zuid-Amerikaanse landen, waaronder Curaçao en Brazilië, de drugs in koffers of bagagecontainers verborgen. Tijdens het lossen van de bagage op Schiphol werden de drugs door medewerkers van de bagagekelders verwijderd en vervolgens via de personeelsdoorgangen naar buiten gebracht.

Met deze laatste aanhouding zijn in dit onderzoek in totaal 19 verdachten aangehouden, 14 van hen zijn medewerkers van de bagagekelders op Schiphol, de anderen waren betrokken bij het verdere vervoer en de verspreiding van de cocaïne binnen Nederland. De aanhoudingen vonden plaats in de periode van augustus 2003 tot juni 2004. De verdachten variëren in leeftijd tussen 21 en 53 jaar. Zij zijn allen woonachtig in Nederland.

Gedurende het onderzoek is in totaal ruim 60 kilo cocaïne onderschept, aangetroffen in bagagecontainers en koffers. Tijdens huiszoekingen in Nederland zijn verder onder meer 6 vuurwapens met munitie, ruim 750.000,= cash geld, 2 geldtel-machines, kostbare sieraden als gouden kettingen en dure horloges, 2 plasmaschermen, 6 autos en een boot in beslag genomen.

In december 2003 zijn de eerste zes verdachten door de rechtbank op Schiphol veroordeeld tot gevangenisstraffen oplopend tot zeven jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf. De rechtszaak tegen de overige 13 verdachten is gepland voor komend najaar. Zij bevinden zich thans allen nog in voorlopige hechtenis.