Socialistische Partij

Kabinetsbeleid verergert dakloosheid

26-07-2004 * Uit het jaarverslag van het Leger des Heils blijkt dat het aantal hulpvragers in de afgelopen vijf jaar met maar liefst 36 procent is toegenomen. Vooral het aantal gezinnen dat op straat komt te staan groeit snel. Uit het jaarverslag blijkt ook dat de opvangcapaciteit ernstig tekort schiet.

SP-Kamerlid Agnes Kant vraagt bij de staatssecretaris om maatregelen ter voorkoming van en oplossingen voor onvrijwillige dakloosheid. 'Twee jaar geleden bood het actiecomité Onderdak een plan aan waarmee de problematiek binnen twee jaar op te lossen is. Nu heeft de regering - ondanks het warme onthaal voor het plan in 2002 - niet veel ondernomen. De problemen zijn in de afgelopen twee jaar niet verdwenen, ze zijn alleen maar groter geworden,' aldus Kant.

Uit het jaarverslag van het Leger des Heils blijkt dat het aantal daklozen dat een beroep doet op het leger in het afgelopen jaar minder snel is gestegen. De afnemende groei betekent echter niet dat de problematiek is verminderd. Er is een groot tekort aan opvangplaatsen, waardoor er zelfs wachtlijsten zijn. Bovendien blijkt dat maar liefst 90 procent van de daklozen tegen zijn wil op straat leeft.

Steeds meer mensen raken uit geldgebrek hun huis kwijt, waardoor hele gezinnen op straat komen te staan. Daarnaast doen steeds meer psychiatrische patiënten en zwakzinnigen een beroep op maatschappelijke opvang. De hulpverlenende instanties kunnen de groei amper aan, door een groot gebrek aan opvangplaatsen. In de Trouw van vandaag geeft Luitenant-kolonel Ine Voorham, directeur van het Leger des Heils, opvang Perspectief in Almere als voorbeeld: 'Daar is eigenlijk plaats voor 25 mensen, maar er wonen structureel 38 daklozen.'

In april dit jaar stelde Agnes Kant de problematiek aan de orde in het vragenuur van de Kamer, waarop staatssecretaris Ross toezegde op korte termijn in een interdepartementaal overleg een aantal knelpunten uit de weg te ruimen.

Het actiecomité Onderdak biedt oplossingen voor bestaande dakloosheid en doet preventieve voorstellen om te voorkomen dat meer mensen op straat terecht komen. Het actieplan Onderdak van het comité is hier te vinden.