Unicef



Samenwerkende PERSBERICHT
Hulporganisaties

RUIM ¤ 7 MILJOEN OP GIRO 555 VOOR SLACHTOFFERS IN DARFUR

Den Haag, 26 juli 2004 - De huidige tussenstand op giro 555 van de nationale actie ten behoeve van de slachtoffers van het conflict in Darfur, Sudan bedraagt ruim ¤ 7 miljoen. Hiervan is ¤ 5 miljoen afkomstig van minister Van Ardenne (Ontwikkelingssamenwerking); de Nederlandse bevolking stortte tot dusver ruim ¤ 2 miljoen. De Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) zijn positief verrast over de geefbereidheid van de Nederlandse bevolking. 'Ondanks de economische teruggang hebben veel Nederlanders toch een bijdrage over voor noodhulp in Sudan en Tsjaad', meldt waarnemend SHO-voorzitter Jeanne Roefs. De Nationale Postcode Loterij maakte vorige week bekend het eindbedrag aan particuliere donaties te zullen verdubbelen.

De nationale actie voor Darfur gaat morgen zijn vierde week in. Vergeleken met andere recente SHO-acties, zoals de succesvolle actie voor de aardbevingsslachtoffers in Bam, Iran (2004), en de financieel minder geslaagde actie voor hulp in Irak (2003) loopt de actie voor Darfur, financieel bekeken, redelijk goed. Jeanne Roefs, waarnemend voorzitter van de SHO en Hoofd Communicatie van Unicef: 'De achtergronden van de noodsituatie in Darfur en Tsjaad zijn complex en in de berichtgeving is vooral aandacht voor de politieke aspecten ervan. De rampzalige gevolgen van het conflict voor de bevolking zijn minder in beeld. Wat dat betreft is een natuurramp veel eenduidiger: bij een aardbeving zoals in Iran is het voor iedereen duidelijk dat de getroffenen direct hulp nodig hebben. Tel daarbij de huidige, sombere economische situatie en bovendien de vakantietijd, waarin veel mensen wel iets anders aan hun hoofd hebben dan ellende in het verre buitenland. Alles bij elkaar zijn we aangenaam verrast over de huidige tussenstand.'

In Darfur zijn ruim 1 miljoen mensen van huis en haard verdreven door gewelddadige milities; een groeiend aantal van deze ontheemden wordt opgevangen in kampen, maar een nog onbekend aantal mensen bevindt zich buiten het bereik van hulpverleners. Circa 200.000 mensen zochten een veilig heenkomen over de grens met Tsjaad, maar voor lang niet iedereen is er een plek in de opvangkampen. En zelfs in de vluchtelingenkampen in Darfur en Tsjaad is nog aan alles gebrek. Hulpverleners in Tsjaad melden dat 1 op de 3 kinderen ernstig is ondervoed en dringend levensreddende bijvoeding nodig heeft. Recent werd een eerste geval van cholera gemeld, waarschijnlijk als gevolg van het drinken van vervuild water. Om dit risico in te perken, leveren de hulporganisaties op grote schaal miljoenen liters schoon drinkwater aan de ontheemden. Sanitaire voorzieningen worden in hoog tempo in de opvangkampen aangelegd. Samen met lokale organisaties worden tentzeilen uitgedeeld voor onderdak, voedsel gedistribueerd, worden medische posten ingericht en worden noodscholen opgezet.

Alle SHO-organisaties zijn al maandenlang actief met noodhulpverlening in Darfur en Tsjaad, maar besloten, gezien de omvang van de ramp, de krachten te bundelen in een gezamenlijke fondswervende campagne. Onder het motto 'Help de slachtoffers in Darfur' wordt de SHO-actie tot begin augustus voortgezet; via radio- en tv-spots, advertenties in dagbladen en de actiesite www.giro555.nl zullen Nederlanders worden gevraagd hun bijdrage te storten op giro 555. Vragen kunnen worden gesteld via telefoonnummer 070-3339444 en via helpdarfur@unicef.nl. De Samenwerkende Hulporganisaties bestaan uit: Artsen zonder Grenzen, Kerkinactie, Mensen in Nood/Cordaid, Nederlandse Rode Kruis, Novib, Stichting Vluchteling, TEAR fund, Terre des Hommes en Unicef Nederland. Momenteel is Unicef Nederland voorzitter van de SHO.




Unicef