Gemeente Amsterdam

Zeldzame plant gevonden in Diemerpark
26 juli 2004 - Zeeburg
Langs de zuidelijke IJmeer-oever van het Diemerpark is in het kraanheldere water een nieuwe plantensoort voor Groot-Amsterdam aangetroffen. Het is tevens de noordelijkste vindplaats van deze plant in Europa. Het gaat om Doorschijnend Sterrenkroos (Callitriche truncata). Deze zuidelijke waterplant is in 1998 voor het eerst in Nederland gevonden in het Deltagebied (Haringvliet, Biesbosch e.o.).

De plant is ontdekt door medewerkers van de stichting Floron, de gegevensbeherende organisatie voor planten in Nederland, die in opdracht van Rijkswaterstaat onderzoek deden naar waterplanten in het IJmeer. De aanwezigheid van Doorschijnend Sterrenkroos op dezenoordelijke plaats kan een aanwijzing zijn voor de opwarming van het klimaat. Daarnaast profiteert de plantensoort vermoedelijk ook van de verbetering van de waterkwaliteit in het IJmeer. De verspreiding van Doorschijnend Sterrenkroos wordt vermoedelijk vooral door watervogels mogelijk gemaakt.

De natuur in het Diemerpark gedijt goed. Het is een goede voedingsbodem voor een groot aantal planten en dieren. Het aantal ringslangen groeit gestaag, het gaat goed met de rugstreeppad en het nieuwe gedeelte van het park wordt al ontdekt door broedvogels zoals blauwborst, kleine karekiet, grasmus en een kritische vlindersoort als het bruin blauwtje.

Doorschijnend Sterrenkroos (Callitriche truncata)

Doorschijnend Sterrenkroos (Callitriche truncata)

Doorschijnend sterrenkroos is een plantensoort zonder huidmondjes en wratvormige stengelharen, met daardoor een relatief donkergroen en doorschijnend blad. De bladen zijn vrijwel alle gelijk van vorm, lijnvormig tot smal elliptisch, met een ingedeukte bladtop. Er zijn alleen onderwatervormen bekend, de soort kan tot 1,5 m diep groeien.

© Gemeente Amsterdam