Gemeente Nijmegen

Veiligste Vierdaagse ooit succesvol afgesloten

Met de intocht van ruim 40.000 wandelaars zijn de 88^e Vierdaagse wandelmarsen vanmiddag opnieuw succesvol afgesloten. De Vierdaagse is dit jaar voorafgaand aan de start van de marsen opgeschrikt door een serieuze dreiging van een gewelddadige actie. Als gevolg hiervan zijn honderden extra mensen actief geweest De wandelmarsen en de feesten hebben ongestoord kunnen plaatsvinden.

Op donderdag 15 juli ontving de politie in Nijmegen aan het hoofdbureau een melding van het voornemen voor een gewelddadige actie tegen militairen tijdens de wandelmars. De verklaringen van de melder bleken na diverse gesprekken consistent en in combinatie met andere bij de politie bekende informatie aannemelijk. Op basis van deze informatie is door de politie een grootscheeps onderzoek gestart.

De informatie is tevens voorgelegd aan de Nationaal Coördinator Bewaking en Beveiliging (NCBB)en de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD). In overleg met de NCBB en de AIVD is vastgesteld dat het hier een serieuze dreiging betrof. Daarop zijn honderden extra mensen ingezet om de dreiging weg te nemen en een goede inschatting te maken van de risicos waar de wandelmarsen en mogelijk ook de Vierdaagsefeesten mee geconfronteerd zouden kunnen worden.

Het intensieve onderzoek leidde tot de arrestatie van twee mannen op zaterdag 17 juli. Vervolgens is vastgesteld dat er geen redenen waren om de wandelmarsen en/of de feesten af te gelasten of te beperken.

Het driehoeksoverleg (burgemeester, hoofdofficier van justitie en korpschef) onder leiding van burgemeester G. ter Horst van Nijmegen heeft vervolgens middels alle daarvoor geschikte middelen het publiek hierover geïnformeerd. De driehoek hechtte er sterk aan dat deelnemers aan de wandelmarsen en bezoekers van de Vierdaagsefeesten niet onwetend van deze gebeurtenissen aan de marsen en de feesten zouden deelnemen.

De wandelmarsen, waarop de dreiging gericht was, zijn inmiddels succesvol afgesloten. Het onderzoek naar de verdachten gaat nog verder. Berichtgeving hierover zal door het Openbaar Ministerie in Arnhem geschieden.