HBAG Bloemen


26-07-2004
Exporteurs Rusland

In vervolg op de sombere verwachting van vrijdag jl. is in het weekend ook positieve informatie ontvangen.

De onderminister verantwoordelijk voor fyto- en veterinaire zaken, is binnen een week van vakantie teruggekeerd om leiding te geven bij het zoeken naar een oplossing.

De importeursvereniging in Moskou heeft uitgebreide discussies gehad op het Ministerie van Landbouw en zijn benaderd door medewerkers van de Russische PD om mee te denken over een oplossing voor de huidige problemen, mede omdat zij goede contacten hebben met de organisatie van Nederlandse exporteurs.

De Russische minister van buitenlandse zaken zou gezegd hebben dat hij verwacht dat de technische problemen voor 1 augustus a.s. zullen zijn opglost.

Als we deze positieve signalen optellen zijn we weer wat positiever over de mogelijkheid, dat de importstop binnenkort opgeheven zal worden. Het zal trouwens nooit meer worden zoals het is geweest. Ondanks deze positieve signalen, zijn er dit weekend weer de nodige problemen geweest met inspecties en documenten aan de Russische grens, zoals is gebleken uit contacten met exporteurs.

Het lijkt erop dat de Nederlandse minister van buitenlandse zaken, de heer Bot, succes heeft gehad om de zaken in beweging te krijgen. De Nederlandse ambassade in Moskou, het Ministerie van Landbouw en de Nederlandse PD zouden hiermee beloond worden voor hun grote inzet om tot normale procedures te komen met de Russische autoriteiten.

We hopen dat de moeizame periode voor de export van bloemen en planten snel tot het verleden zal behoren.

Er zijn positieve signalen, maar er is nog geen oplossing.