Provincie Zuid-Holland

Hulp aan probleemgezinnen in Zuid-Holland

Gedeputeerde Staten kiezen ervoor om vijf gemeenten te laten starten met onderzoek naar het inzetten van een gezinscoach. Dat zijn de gemeenten Gorinchem, Katwijk, Dordrecht, Gouda en Sliedrecht. Onderzocht wordt of er een zesde pilot in Goeree Overflakkee opgezet kan worden. Daarnaast stelt de provincie Zuid-Holland middelen beschikbaar aan het bureau jeugdzorg waarmee het bureau actief kan optreden in probleemgezinnen waar sprake is van overlastgevende situaties zoals mishandeling en huiselijk geweld.

GezinscoachingEind 2004 starten in Zuid-Holland in de vijf gemeenten experimenten, met het inzetten van een gezinscoach voor gezinnen met zware problematiek. Bij gezinscoaching gaat het om de coördinatie van zorg: het coördineren van hulp aan gezinnen met meervoudige problematiek. Gezinnen die de greep kwijt zijn op de eigen situatie en waarbij meerdere lokale hulpverleningsorganisaties betrokken zijn, zoals maatschappelijk werk, schuldhulpverlening, verslavingszorg en thuiszorg. De gezinscoach is één van de hulpaanbieders en ondersteunt en begeleidt het gezin, zodat het weer de regie over de eigen situatie kan gaan voeren. Waar nodig fungeert de gezinscoach ook als schakel tussen het gezin en de verschillende hulpverleners.

De gemeenten die mee willen doen aan de experimenten moeten voldoen aan een aantal criteria. Er moet bijvoorbeeld voldoende draagvlak zijn, maar ook een redelijk tot goede sociale infrastructuur en actieve en goed samenwerkende welzijnsorganisaties. Daarnaast moeten er minimaal 15 gezinnen in de gemeente wonen die voor gezinscoaching in aanmerking komen. Gorinchem, Katwijk, Dordrecht, Gouda en Sliedrecht voldoen aan deze criteria en gaan samen met lokale organisaties een aanmeldpunt voor gezinscoaching opzetten. Onderzocht wordt of op GoereeOverflakkee een zesde aanmeldpunt opgezet kan worden.

Onderzoek naar invulling rol gezinscoachIn het uitvoeringsprogramma 'Ruimte voor jongeren 2005' staat dat eind 2004 de experimenten gezinscoach starten, ondersteund door het expertisecentrum Jeugd, Samenleving & Opvoeding. Hiervoor stelt de provincie Zuid-Holland een bedrag van ¤154.500,- beschikbaar. Het expertisecentrum gaat met dit bedrag een manier ontwikkelen om een gezinscoach in te zetten voor probleemgezinnen. Tijdens de experimenten wordt onderzocht wat de taken en bevoegdheden van de gezinscoach moeten zijn. Ook moet onderzocht worden wie er verantwoordelijk moet zijn voor het inzetten van een gezinscoach en wanneer deze moet worden ingezet. Voor 2005 is een bedrag van ¤200.000,- beschikbaar gesteld voor de experimenten en de uitwerking van de werkwijze van de gezinscoach (methodiekontwikkeling). Totaal is er voor 2004-2005 dus een bedrag beschikbaar van ¤354.500,-. De experimenten en methodiekontwikkeling voor de gezinscoach lopen naar verwachting door tot 2006.

Actief optreden in probleemgezinnenNaast het inzetten van een gezinscoach wil de provincie ook gezinnen die te maken hebben met mishandeling of huiselijk geweld helpen. De provincie Zuid-Holland geeft daarom de Stichting Bureau Jeugdzorg Zuid-Holland voor 2004 een bedrag van ¤27.142,-. Hiermee kan het bureau een start maken een methode te ontwikkelen om actief op te treden in probleemgezinnen, ter preventie van jeugdbescherming. Gezinnen waarbij sprake is van mishandeling, huiselijk geweld en andere overlastgevende situaties, zijn niet gemotiveerd om een beroep te doen op de hulpverlening. Er moet daarom outreachend (actief naar de gezinnen toe) gehandeld worden. Het gezin wordt door een maatschappelijk werker of outreachend werker naar reguliere hulpverlening geleid of gemotiveerd hulp in te schakelen. Hierdoor worden verdere escalaties voorkomen. Het doel is in samenwerking met lokale organisaties jeugdzorg toegankelijk en laagdrempelig te houden voor gezinnen in belastende situaties.

Bron: afdeling Communicatie 070 - 441 66 22