Gemeente Oosterhout

Voorziening voor mensen met psychische problematiek in Dommelbergen

Na zomervakantie opening inloophuis

Na de zomervakantie openen Merites, GGZ regio Breda, de oecumenische werkgroep Armoede Oosterhout en de gemeente een inloophuis in wijkcentrum Dommelbergen. Dat heeft het college van b. en w. onlangs besloten. Het ontmoetingscentrum met de naam Inloop-punt is bedoeld voor mensen die door langdurig psychische problemen te maken hebben met eenzaamheid, moeilijk contacten maken met anderen en op zoek zijn naar een ontmoetingsplek in de buurt.

Inloop-punt biedt een plek waar mensen uit Oosterhout en omgeving een krant kunnen lezen, iets kunnen drinken, samen een hapje kunnen eten en hun verhaal kwijt kunnen. Ze worden daar ontvangen door een begeleider die, samen met een aantal vrijwilligers, zorgt voor gezelligheid en een veilige sfeer. Ook is een persoonlijk gesprek mogelijk omdat Inloop-punt ook beschikt over een kantoor- en spreekruimte.

In de eerste plaats is de voorziening bedoeld voor mensen met psychische problemen. Maar ook buurtbewoners zijn welkom om binnen te lopen en een praatje te maken.

Het inloophuis gaat in de aanloopfase minimaal vier dagdelen per week open. Naast enkele doordeweekse dagen is het inloophuis in het weekend geopend, bij voorkeur op zondagmiddag. Bij voldoende belangstelling wordt de openstelling uitgebreid. De potentiële gebruikers van het inloophuis wonen verspreid over de stad. Bekend is dat een groot aantal mensen uit deze doelgroep in Slotjes, het centrum en in Dommelbergen wonen. Wijkcentrum Dommelbergen beschikt over een goede ruimte, staat in het hart van de wijk en apotheek, huisartsen, tandartsen, bibliotheek, sporthal en winkels liggen in de directe omgeving. Het realiseren van deze voorziening is mede mogelijk gemaakt door Cires en subsidie van de provincie.

Door de vermaatschappelijking van de zorg wonen mensen met psychiatrische problemen die langdurig zorgafhankelijk zijn steeds vaker in de wijk, samen met andere buurtbewoners. Om de doelgroep te ondersteunen bij het participeren binnen de samenleving heeft gemeente Oosterhout besloten tot het opzetten van deze inloopvoorziening.

Inloop-punt is een uitwerking van een Maatschappelijk Steunsysteem. Het doel van dit systeem is het bevorderen van welzijn, sociaal en maatschappelijk functioneren van mensen met psychiatrisch problematiek die langdurig zorgafhankelijk zijn. Het steunsysteem bestaat uit een netwerk, van onder andere cliënten, familie, vrienden, vrijwilligers, hulpverleners en professionals van maatschappelijke voorzieningen en GGZ instellingen
Mutatiedatum 26/07/2004
16/10/2004