Nederlandse Vereniging van journalisten

NVJ onderschrijft noodzaak quickscan naar de effecten van de omroepbezuinigingen
NVJ komt met vier aanvullende onderwerpen voor de quickscan: (26-07-2004)


- Auteursrechten

- Flexwerkers

- Vergelijking ontwikkeling beloning makers in vaste dienst in de periode 2000-2004 met de ontwikkeling beloning omroeptop in dezelfde periode

- Kosten en resultaten van de externe adviesbureaus

Het bestuur van de NVJ schaart zich achter het zwartboek van programmamakers Ingeborg Beugel en Paul Cohen en ondersteunt de klachten van de Federatie Filmbelangen. Zwartboek en klachten betreffen de afwenteling van de bezuinigen bij de publieke omroepen op de makers. De NVJ heeft eerder staatssecretaris Mr. Medy van der Laan voorgehouden dat de omroepen weer neigen het aloude systeem van de afwenteling te hanteren in plaats van te snijden in de infrastructuur en de directionele mangementtussenlagen.

Het zwartboek is eind juni door de verontruste makers aangeboden aan staatssecretaris Mr. Medy van der Laan. Ondertussen heeft ook coalitiepartij D66 bij monde van Bert Bakker woedend gereageerd over de wijze waarop de Publieke Omroep de bezuinigingen afwentelt op de makers en freelancers en niet, als beoogd, de kostbare infrastructuur en de baasjescultuur aanpakt. Alle eerdere beloften aan de verontruste programmamakers van NOS-voorzitter Bruijn Slot ten spijt, kiest de publieke omroep weer voor het afwentelen van bezuinigingen op programmamakers en freelancers. Freelance programmamakers, filmers, cameralieden, buitenlandcorrespondenten, mensen met flexcontracten worden onder druk gezet om wurgcontracten te ondertekenen. Wie niet tekent kan vertrekken.

De NVJ is verheugd dat de staatssecretaris alert heeft gereageerd met een opdracht voor een quickscan. De NVJ zou daar graag nog vijf deelopdrachten aan toevoegen:

- Onderzoek naar het gebruik van de auteursrechten en secundaire rechten van de omroepfreelancers en de kleine buitenproducenten. De NVJ sluit niet uit dat enkele publieke omroepen de auteursrechten van hun leveranciers onvoldoende respecteren. Dat zou betekenen dat die omroepen nog in het krijt staan vanwege achterstallige autuersrechten.
- Onderzoek naar de positie van medewerkers met de zogenaamde tijdelijke contracten, ook wel flexwerkers genoemd. De indertijd tegen de zin van de NVJ met veel tam tam binnengehaalde flexwet brengt juist omroepfreelancers in grote problemen. Nog in 1999 heeft de NVJ samen met verontruste programmamakers en KIEM op radio en tv, acties gevoerd om de positie van de flexwerkers definitief te verbeteren. Ook zij blijken evenals de volledige freelancers nog steeds een sluitstuk in de exploitaties van de publieke omroepen .

- Vergelijking ontwikkeling beloningsniveau van de makers in vaste dienst, primair en secundair in de periode 2000-2004 met de ontwikkeling van het beloningsniveau primair en secundair van de bestuurders en directieleden van de publieke omroepen in dezelfde periode

- Opsomming van de kosten van de externe onderzoekbureau's en consultants bij de publieke omroepen in de periode 1994-2004 en de mate van realisatie van dergelijke externe adviezen.

Amsterdam, 26 juli 2004
Kees Schaepman, voorzitter
Hans Verploeg, algemeen secretaris