Dienstenbond CNV

Persbericht - Bonden sommeren Smead om plan voor 40-urige werkweek in te trekken
26-07-2004

CNV Dienstenbond en FNV Kiem hebben kantoorartikelenproducent Smead per brief gesommeerd om voor vrijdag 12.00 uur haar plan het personeel langer te laten werken in te trekken. Doet het bedrijf dat niet dan spannen de bonden een kort geding aan. Volgens CNV-bestuurder Siegbert van der Velde heeft het overleg van afgelopen week geen juridische argumenten opgeleverd die Smead het recht geven haar plannen door te voeren: ,,Een 40-urige werkweek is in strijd met de CAO en derhalve onwettig.

De 140 werknemers in Hoogezand werken nu nog 36 uur per week. Als de directie haar zin krijgt worden dat er veertig, zonder dat het personeel daar extra salaris voor krijgt. Van der Velde: ,,Er is op dit moment veel internationale publiciteit rond het thema langer werken. Smead neemt met haar voorstel vast een voorschot op de uitkomst van die discussie. Daarmee handelt ze in strijd met de wet. Bovendien zijn er ook geen bedrijfseconomische overwegingen aan te wijzen die deze maatregel rechtvaardigen.

De gang naar de rechter is volgens de bonden een logische stap als de producent van kantoorartikelen haar plannen niet intrekt. FNV-bestuurder Cees Peijster: ,,Het is niet toegestaan arbeidsvoorwaarden overeen te komen die onder het minimum van CAO-afspraken liggen. Deze oplossing gaat eerder ten koste van de werkgelegenheid dan dat het iets bijdraagt aan het behoud van het bedrijf.

HOOFDDORP, 26 juli 2004