Ingezonden persbericht


Castricum, 26 juli 2004

PERSBERICHT

Subsidieregeling landschapselementen nog één maand opengesteld.

Veel landschapselementen, zoals knotbomen, hoogstamfruitbomen, leilinden, windsingels, tuunwallen, bloemrijke oevers met riet, duinrellen, hakhoutbosjes en drinkpoelen voor vee, hebben in de loop van de tijd hun oorspronkelijke functie verloren en zijn verwaarloosd of zelfs verdwenen. Het landschap ziet er daardoor een stuk eentoniger uit. De Subsidieregeling Landschapselementen van de provincie Noord-Holland moet het karakteristieke landschap van Noord-Holland versterken en behouden. Particulieren, boeren en verenigingen in het buitengebied van Noord-Holland komen in aanmerking om hun landschapselementen en rond het erf met subsidie op te knappen of aan te leggen. De subsidieregeling is nog één maand opengesteld. Subsidieaanvragen kunnen tot 1 september worden ingediend bij Landschap Noord-Holland.

Landschap Noord-Holland voert de Subsidieregeling Landschapselementen uit in opdracht van de provincie Noord-Holland. Elk jaar stelt de provincie een aantal speerpunten vast die dat jaar extra aandacht krijgen. Deze elementen maken een grotere kans om gesubsidieerd te worden dan andere elementen. Een speerpunt van dit jaar is fijnmazige ecologische verbindingszones. Het gaat daarbij om lijnvormige (streekeigen) landschapselementen, zoals rietkragen, moerasstroken, natuurlijke oevers, hagen en houtwallen. De andere speerpunten zijn: achterstallig onderhoud van hakhoutbosjes en iepenbeplantingen in gemeenten waar iepziekte een groot probleem is. Het betreft hierbij herstel van de beplanting na verwijdering van zieke iepen.

Ieder jaar zijn er twee subsidierondes, in april en in september. In de eerste ronde kwamen vooral aanvragen binnen uit de regio's Texel, Noordkop en de Beemster. Deze aanvragen betroffen vooral tuunwallen, houtwallen en hoogstamfruit. Helaas kwam er slechts een enkele aanvraag uit de regio's 't Gooi, de kustzone en de omgeving Haarlem. En dat terwijl ook in deze regio's landschapselementen aandacht behoeven. Karakteristieke landschapselementen in de kostzone zijn duinrellen, elzensingels en hakhoutbosjes, in 't Gooi zijn dat houtwallen en poelen, in het Vechtlandschap zijn dat hoogstamfruitbomen, knotwilgen en bloemrijke rietoevers.

Meer informatie over de subsidieregeling en het aanvraagformulier staat op de website www.landschapnoordholland.nl. Of bel Landschap Noord-Holland, telefoon 0251 - 66 22 44.


---

Informatie voor de pers:

Wilt u meer informatie over de regeling of beeldmateriaal voor een artikel, neem dan contact op met Ilse Miedema, voorlichter Landschap Noord-Holland (bereikbaar op ma t/m do), tel 0251 -66 22 54, e-mail i.miedema@landschapnoordholland.nl