Algemeen Nederlands Verbond van Reisondernemingen

26-07-2004 Vakantieganger boekt enthousiast last minute In de weken tussen 6 juni en 11 juli van dit jaar boekte ca. 500.000 Nederlanders hun vakantie en dat is 4% meer dan vorig jaar in deze periode. De ANVR / TNS NIPO boekingscijfers tot en met 11 juli laten voor deze gehele zomer een kleine 1% zien ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. En dat terwijl de cijfers van de voorheen traditionele boekingsmaanden januari (-14%), februari (-12%) en maart (-6%) nog zo ver achter lagen. De consument heeft dit jaar zeer lang gewacht met boeken. Gewacht op betere tijden, op een net zo mooie zomer als vorig jaar of op een nog gunstiger reistarief? Maar toen Nederland het niet verder schopte in de EK en de weerprofeten alleen nog regen in petto hadden, werd het met de vakantie voor de deur ook de Nederlander te gortig.

Op het laatste moment (tussen 6 juni en 11 juli) werden bij ANVR reisbureaus en touroperators vliegreizen geboekt naar onder andere Europese (zon)bestemmingen (ca. 232.000 passagiers), maar ook naar intercontinentale oorden (ca. 33.500 passagiers).

Boekingen tussen 6 juni en 11 juli In de vier weken voorafgaand aan 11 juli werd bijvoorbeeld op Kenia maar liefst 94% meer geboekt dan in die zelfde periode verleden jaar, waardoor dit land -beroemd om zijn wildlife en witte zandstranden- deze zomer in totaal plust met 35%. Ook het overwegend boeddhistische Sri Lanka is deze vier weken qua boeking in trek bij de Nederlander (+242% / 800 personen), waardoor zij voor de gehele zomer tot en met 11 juli uitkomen op +170%. De meest opvallende last minute boekbestemming is China (+1220%), al gaat het qua absoluut cijfer om niet zo heel veel mensen.

Dichterbij huis zijn het onder andere de Griekse eilanden Kos (+16%) en Kreta (+16%), Cyprus (+16%), Portugal (+33%), de Canarische eilanden (+6%), Tunesië (+31%) en Egypte (+40%) waarvoor de Nederlander last minute koos. Athene zag daarentegen, in vergelijking met vorig jaar deze 4 weken, de boekingen afnemen met maar liefst 79%. Het zeer populaire Turkije zag in deze vier weken de Nederlandse vakantieganger even kiezen voor een andere bestemming, want zij leverde 7% in op vorig jaar in die periode. Over de gehele zomer genomen staat Turkije nog wel op +24%. Ook een autovakantie naar de Franse Alpen (+233%) en naar de Italiaanse Adriatische Rivièra (+120%) is zeer in trek.

Totaalboekingen tot en met 11 juli Tot en met 11 juli hebben in totaal voor deze zomer zon 3,9 miljoen Nederlanders een reis geboekt via een ANVR reisonderneming. Vliegen is veruit het meest favoriet (+2%). Binnen het traject van Europese vliegbestemmingen (-1%) is het Turkije dat deze zomer haar kusten druk bevolkt ziet (+24%) en heeft zomerse vliegbestemming Spanje enigszins het nakijken (-16%). Ook zonbestemmingen Griekenland (-9%) en Portugal (-16%) moeten dit jaar de Nederlandse vakantieganger afstaan aan het in populariteit zo snel stijgende land van Atatürk.

Ver vliegen ligt de Nederlander goed deze zomer (+25%). Onder andere de gunstige dollarkoers heeft tot en met 11 juli 39% meer Nederlanders dan vorig jaar doen besluiten de oceaan over te steken naar de Verenigde Staten van Amerika. Het populaire Brazilië verheugt zich op 72% meer Nederlandse toeristen dan verleden jaar. 31% Vliegt precies naar de andere kant van de wereld. Terwijl Thailand 7% inlevert, zijn het Indonesië (+6%), Malediven (+20%), India/Nepal (+19%), China (+301%), Sri Lanka (+170%) en Maleisië (+39%) die de gelegenheid hebben hun cultuur, gebruiken en gewoonten over te dragen aan de Nederlandse toerist.

Dat de Nederlander zijn regenachtige land voor een paar weken wil inruilen, laten ook de boekingscijfers autovakanties Nederland zien (-2%). Voor de Nederlander blijft Frankrijk (marktaandeel 29%) auto- en kampeervakantieland bij uitstek, maar het land van de 365 kaassoorten ontvangt dit jaar 11% minder Nederlanders. Nederland heeft als goede tweede een marktaandeel van 17%. Het land van de pastas, Italië, met een marktaandeel van 14% ziet dit jaar 2% meer Nederlanders de laars binnenrijden. Heel populair op autoafstand deze zomer zijn Scandinavië (+37%), Groot-Brittannië (+32%) en Oost Europa (+12%). Tsjechië (+13%) en Kroatië (+13%) per auto zijn veruit favoriete Oost-Europese bestemmingen. Deze landen worden vooral bezocht per auto (+12%) en per luxe touringcar (+10%).
- Internationale belangstelling voor Nederlandse XML standaard (29-06-2004)