Gemeente Haarlem


26 juli 2004
Stadsbibliotheek

198/2004
Gemeente Haarlem, college van burgemeester en wethouders

Persbericht


Tentoonstelling 'Evenbeeld: facsimile's in de Stadsbibliotheek Haarlem'

Vanaf 14 juli 2004 is een tentoonstelling over facsimile's te bezichtigen. Deze expositie wordt gehouden in de Centrale Bibliotheek aan de Gasthuisstraat 32.

Zolang er teksten geproduceerd zijn, bestaat de behoefte om deze te reproduceren. In de westerse wereld geldt dat al voor de vroege handschriften van klassieke auteurs, en - uiteraard - voor het Boek der boeken, de bijbel.
Naast het 'gewone' kopiëren ontstond ook de behoefte om het originele werk zo dicht mogelijk te benaderen. Aan het eind van de negentiende eeuw treffen we voor dit verschijnsel de term facsimile (= maak gelijk) aan.
Het vervaardigen van een exacte kopie werd pas mogelijk toen de drukkerswereld het lithografisch procédé ontwikkelde. De productie van facsimile's houdt gelijke tred met de ontwikkeling van de grafische technieken. Zo zien we steeds geavanceerdere uitgaven op de markt komen, vanaf de eenvoudigste lithografische vorm tot digitale verwerking.

De Stadsbibliotheek Haarlem toont facsimile's uit haar eigen rijke bezit. Daarnaast zijn ook enkele werkjes te zien uit de collectie van de voormalige conservator van de Stadsbibliotheek, de heer H. J. Duijzer.

Deze tentoonstelling is gratis te bezoeken tijdens openingsuren van de bibliotheek.


-----------------------------------------------------------------------------------------------------