Gemeente Ambt Montfort


Leerlingen onderzoeken de leefbaarheid in Posterholt Op donderdag 15 juli bezocht groep 7b van Basisschool de Draaiende Wieken ons gemeentehuis om de resultaten te presenteren van een enquête onder inwoners van Posterholt. Het centrale thema van de enquête kan worden samengevat als Leefbaarheid. Ongeveer 700 inwoners beantwoordden vragen over één van de volgende themas: WNF(wereld natuur fonds), Echterboschbaan, vandalisme, veiligheid en verkeer, roken, zinloos geweld, zwerfvuil en de milieubakken. Ook werden oplossingen aangedragen om de omgeving leefbaarder te maken.

Het groepje leerlingen dat vragen over het WNF had opgesteld hadden zich tot doel gesteld om meer naamsbekendheid aan de organisatie te geven en waren tevreden over de grote hoeveelheid mensen die zich bekommeren over de natuur. De vragen over de Echterboschbaan riepen volgens de leerlingen ongerustheid op over de veiligheid: hoeveel doden moeten er nog vallen voordat er iets gebeurt aan de weg? Het groepje leerlingen vond een rotonde een goede optie omdat het verkeer beter doorstroomt en wachten bij een rood stoplicht chagrijnige mensen oplevert.
Wethouder Reijnders vertelt daarop dat er voortdurend gesprekken worden gevoerd met de Provincie Limburg. De Echterboschbaan is immers een provinciale weg, waar de gemeente in principe weining over te zeggen heeft. De gesprekken hebben al veel opgeleverd: zo wordt eind 2004 een rotonde gelegd aan de kruising met de Schaapsweg en staan voor eind 2005 de aanleg van de rotondes op de kruising met de weg richting Koningsbosch en de kruising met de Vlodropperweg gepland. Wethouder Reijnders benadrukt: Ook in de toekomst wordt aandacht gevraagd voor de veiligheid van de Echterboschbaan. Maar de basis voor een veilige situatie wordt toch gelegd door de mensen zelf. Als iedereen zijn verantwoordelijkheid neemt en zich aan de regels en afspraken houdt, dan pas wordt het echt veilig op straat. Snelheidsovertredingen worden door chauffeurs gemaakt, daar kan de gemeente of provincie niets aan doen.

Zowel bij de enquête over vandalisme, zinloos geweld en verkeer en veiligheid wordt als oplossing aangedragen dat er meer activiteiten voor jongeren moeten worden georganiseerd. Ideeën daarover zijn welkom. Tot slot wordt ook meer verlichting en meer toezicht/controle gevraagd zodat plekken als achter de Beuk, bij de Kiosk niet langer als onveilig worden ervaren. Het rookverbod in openbare ruimtes krijgt volgens de leerlingen veel waardering onder de bevolking. Voor de hardnekkige rokers wordt gesuggereerd meer speciale ruimtes te creëren waar roken is toegestaan.
De enquête-resultaten die de langste discussietijd opeisten tijdens de bijeenkomst in het gemeentehuis gingen over het zwerfvuil en het weghalen van de milieubakken. Omdat tijdens de discussie bleek dat er nog veel onduidelijkheden bestaan over het weghalen van de containerparkjes, wordt dit onderdeel verderop in Ambtsberichten, onder het kopje Afvalwegwijzer, verder toegelicht.

Het enthousiasme van de leerlingen laat zien dat de leefbaarheid in hun omgeving onder hun aandacht staat. Zo werd spontaan ingestemd om een klassikale schoonmaakactie te organiseren en het zwerfvuil op te ruimen. De bijzondere bijeenkomst op het gemeentehuis krijgt dus zeker nog een vervolg.
Wethouder Reijnders liet de leerlingen weten dat de gemeente blij is dat ze een goed beeld heeft gekregen van de meningen van de Posterholtse inwoners over een aantal onderwerpen. Dit beeld zal zeker helpen bij de ontwikkeling van toekomstige plannen.