Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Openstelling aanvraagperiode Regeling draagvlak natuur

26 juli 2004 - Voor de Regeling draagvlak natuur kunnen jaarlijks aanvragen voor subsidie worden ingediend. De aankomende aanvraagperiode voor de Regeling draagvlak natuur (RDN) is van 1 augustus 2004 tot 1 september 2004.

Het doel van de RDN is het realiseren van maatschappelijk draagvlak voor de natuur. De regeling biedt hiervoor twee mogelijkheden: door middel van projectsubsidies of door middel van programmasubsidies. De minister stelt voor 2004 een budget beschikbaar van 2 miljoen euro. Van dit budget is 1 miljoen euro bestemd voor projectsubsidies en 1 miljoen euro voor programmasubsidies.

Aanvragen kunnen ingediend worden door stichtingen, verenigingen, of door samenwerkingsverbanden van stichtingen en/of verenigingen. Voorwaarde is dat het werkgebied van de aanvragende organisatie(s) zich over meer dan één provincie uitstrekt. Tevens moet in de statuten van de aanvragende organisatie zijn vastgelegd dat voornamelijk activiteiten worden verricht op het gebied van de natuur en dat de aanvragende organisatie voor minder dan 90% afhankelijk is van rijksgelden.

Projectsubsidies
Projecten die in aanmerking kunnen komen voor subsidie zijn erop gericht om zo veel mogelijk mensen en specifieke doelgroepen bekend te maken met de natuur in brede zin, de positie van de natuur in de samenleving en de belangen die daarbij een rol spelen. Daarnaast zijn projecten vooral gericht op concrete producten en activiteiten en hebben ze een bovenprovinciaal karakter.

Subsidie kan worden verleend aan projecten die voldoen aan één of meer van de volgende doelstellingen:
* het vergroten van de kennis van de natuur door het ontwikkelen van modelprogramma's en bijbehorende trainingen voor intermediairs en leerkrachten op het gebied van natuur- en milieueducatie;
* het vergroten van de kennis van de natuur bij groepen die een bijdrage leveren aan de realisering van natuurdoelstellingen, door voorlichtingsactiviteiten;
* het vergroten van de aandacht voor natuur door visievorming en -inbreng;
* het verhogen van de organisatiegraad en verbeteren van onderlinge contacten door het stimuleren van samenwerking en informatie-uitwisseling tussen organisaties. Daarnaast zijn voor projecten de volgende thema's vastgesteld:
* Realisatie en beheer van natuur

* Ontwikkeling van (natuurlijk) landschap

* Bescherming biodiversiteit

* Groen in en om stad en dorp

* Vermaatschappelijking en participatie

* Kennisprocessen voor natuur
Programmasubsidies
Subsidies voor programma's worden verstrekt om de betrokkenheid van maatschappelijke partijen bij natuur en natuurbeleid te vergroten. Programma's die in aanmerking komen voor subsidie moeten voldoen aan één van de volgende doelstellingen:
* uitwisselen van kennis en ideeën over natuur ten behoeve van beleidsprocessen van de overheid;
* implementeren en verbreden van de resultaten van eerder uitgevoerde projecten waarvan de doelstelling gericht is op natuur- en milieueducatie voor intermediaire groepen, voorlichtingsactiviteiten, visievorming en inbreng en samenwerking tussen organisaties. Programma's zijn voornamelijk gericht op processen en op het benutten van de rol van de uitvoerende organisatie(s). Ook programma's dienen een bovenprovinciaal karakter te hebben.

Beoordeling
Ingediende aanvragen worden beoordeeld door een adviescommissie, ondersteund door deskundigen. De commissie rangschikt de aanvragen aan de hand van beoordelingscriteria. De hoogst gerangschikte projecten of programma's komen als eerste in aanmerking voor subsidie.

Het belangrijkste beoordelingscriterium voor projecten is de mate waarin ze bijdragen aan bovengenoemde projectdoelstellingen. Daarnaast scoort een project hoger wanneer een groter deel van de projectkosten wordt gefinancierd door middel van andere subsidies en/of financiële middelen (medefinanciering) en wanneer het project beter aansluit bij de benoemde thema's.

Een programma scoort hoger in de beoordeling naarmate het meer bijdraagt aan bovengenoemde programmadoelstellingen, het programma doelmatiger kan worden uitgevoerd door de betreffende organisatie(s) en wanneer een groter deel van het programma wordt gefinancierd met behulp van andere subsidies en/of financiële middelen.

Het subsidiepercentage (zowel voor projecten als voor programma's) bedraagt maximaal honderd procent van de subsidiabele kosten.

Voor meer informatie kan contact worden opgenomen met Het LNV-Loket tel: 0800 - 22 333 22. Wanneer de regeling geopend is, is de informatie ook beschikbaar op www.minlnv.nl/loket