---

Nieuwsberichten
---

foto: luchtvaartbeurs Farnborough (Koninklijke Luchtmacht)

Luchtvaartbeurs Farnborough

26-7-2004 15:40:00

Op de luchtvaartbeurs van Farnborough hebben vertegenwoordigers van de negen landen die participeren in het Joint Strike Fighter (JSF)-project vorige week (22 juli) ten teken van verbondenheid hun handtekening gezet op een zogenoemde "rear fuselage bulkhead". Deze spant uit het achterste rompdeel zal in de eerste productie F-35 worden gebruikt. Voor Nederland zette de Directeur Materieel van de Luchtmacht, generaal-majoor Peter Vorderman, zijn autograaf.

De voor-, midden- en achterrompdelen worden op diverse plaatsen gebouwd, respectievelijk bij Lockheed Martin, Northrop-Grumman (beiden in de USA) en BAe Systems in Groot-Brittannië. Volgens de baas van het JSF-programma, Tom Burbage, verloopt de ontwikkeling van de F-35 volgens schema. "De drie rompdelen zijn vrijwel gereed en worden dit najaar samengebouwd in Fort Worth. De eerste vlucht vindt dan in augustus 2006 plaats. We bouwen in deze SDD-fase 22 toestellen om te testen. Acht daarvan zijn voor grondtesten, de anderen voor testen in de lucht. De meeste proeven gebeuren nu nog in simulators en windtunnels, waarvan die in Emmeloord voor ons een van de belangrijkste is. We hebben veel met Nederland en Nederlanders te maken, want recent zijn er bijvoorbeeld weer vier stagiairs van de Technische Universiteit Delft in Fort Worth komen werken."

Vorderman was op Farnborough tevens gastheer van een delegatie van de Vaste Kamer Commissie voor Defensie. Zij lieten zich op de luchtvaartbeurs op de hoogte brengen van de laatste ontwikkelingen op het militaire luchtvaartgebied. Uiteraard stond een bezoek bij Lockheed Martin op het programma om zich daar uitgebreid te laten informeren over de stand van zaken bij het JSF-project. Van Burbage kregen de leden uitleg over het toestel zelf.

Nieuws Nieuwsberichten