Gemeente Oirschot

Stand van zaken Wet werk en bijstand

Vanaf 1 januari 2004 is de Wet werk en bijstand (WWB) van kracht. De WWB kent gemeenten veel vrijheid toe wat betreft de invulling van het beleid. Zo mogen gemeenten zelf bepalen hoe zij mensen met een uitkering gaan ondersteunen bij het vinden van werk. Of hoe ze willen controleren of mensen wel recht hebben op een uitkering en wat te doen als er gefraudeerd wordt.

Alle gemeenten moeten over deze en andere onderwerpen een eigen keuze maken. Daarom moeten er ook voor al deze zaken verordeningen worden gemaakt, documenten waarin de gemeentelijke regels zijn vastgelegd. En dat kost veel tijd. Vandaar dat de vijf gemeenten in de Kempen, waaronder Oirschot, de handen ineen hebben geslagen en samen aan deze verordeningen werken.

Langdurigheidstoeslag
Mensen die al heel lang in de bijstand zitten hebben vanaf 1 januari 2004 mogelijk recht op een zogenaamde langdurigheidstoeslag. Het uitgangspunt is, dat de bijstandsnorm moet volstaan voor de algemeen noodzakelijke kosten van het bestaan. Maar als iemand langdurig van een inkomen op het minimum moet rondkomen, wordt dat steeds moeilijker. Zeker als er, door het ontbreken van kansen op de arbeidsmarkt, geen zicht is op een hoger inkomen. Die personen kunnen ondersteund worden door de langdurigheidstoeslag. Natuurlijk is die toeslag wel aan bepaalde voorwaarden verbonden. Zo wordt er bijvoorbeeld gekeken naar leeftijd, duur en hoogte van de uitkering, inkomsten uit arbeid en de inspanningen die iemand gedaan heeft om werk te vinden. De hoogte van het bedrag is landelijk vastgesteld.

Alleenstaande ouders
Voor alleenstaande ouders is er ook iets veranderd. Naast de kinderkorting en alleenstaande ouderkorting van de belastingdienst, hebben zij wellicht ook recht op aanvullende alleenstaande ouderkorting, combinatiekorting en aanvullende combinatiekorting. Voor meer informatie hierover kunt u contact opnemen met de belastingdienst.

Schoolkosten
Met de komst van de WWB is de mogelijkheid tot het verstrekken van categoriale regelingen voor personen jonger dan 65 jaar vervallen. Om die reden heeft de gemeenteraad de bijdrageregeling schoolkosten ingetrokken. Dit betekent dat er voor het komend schooljaar geen mogelijkheid meer bestaat om van deze regeling gebruik te maken. De mogelijkheid voor gemeenten om bijzondere bijstand, ook aan personen jonger dan 65 jaar, te verstrekken, blijft wél gehandhaafd. Hierbij geldt het maatwerkprincipe; er dient een individuele beoordeling plaats te vinden.

Meer informatie
De verordeningen voor de WWB zijn op dit moment in concept klaar. We verwachten dat deze na de zomervakantie in de raad behandeld en vastgesteld gaan worden. Uitkeringsgerechtigden waarvoor de verordeningen rechtstreekse consequenties hebben, worden daarvan natuurlijk persoonlijk op de hoogte gebracht. Heeft u nu toch al vragen, dan kunt u natuurlijk altijd even contact opnemen met de centrale balie van de gemeente.