Rechters en de media: een knelkoppeling

Bron: Raad voor de rechtspraak 's-Gravenhage
Datum actualiteit: 26-07-2004

De communicatie tussen persvoorlichters van de gerechten en journalisten verloopt niet soepel. Journalisten vinden dat persrechters en communicatieadviseurs slecht bereikbaar zijn en niet altijd adequaat reageren op verzoeken. De verslaggeving door journalisten, vooral die van de audiovisuele pers, is vaak onder de maat en de juridische kennis laat te wensen over. Ook lijkt er argwaan te bestaan tussen voorlichters en journalisten. Dit blijkt uit het onderzoek Persvoorlichting en rechtbankverslaggeving waarin de informatieverschaffing door de gerechten, evenals die door de media, centraal staat.

Twee onderzoeken in Rechtstreeks
Afgelopen week verscheen het tweede nummer Rechtstreeks, de publicatiereeks uitgegeven door de Raad voor de rechtspraak. In dit nummer met als titel Rechters en de media: een knelkoppeling, komen twee onderzoeken aan bod waarin de relatie tussen rechters en de media onder de loep is genomen.

Responsieve rechters
Onder de titel Responsieve rechters doen drie onderzoekers van het Nederlands Studiecentrum voor Criminaliteit en Rechtspleging verslag van vijf discussies met strafrechters over de vraag hoe zij de druk vanuit de samenleving ervaren en hoe zij daarmee omgaan. Uit de gesprekken blijkt dat rechters zelf vinden dat zij vrij goed in staat zijn hun onafhankelijkheid te bewaren. Daarentegen zetten zij vraagtekens bij de rol van de media, die door selectieve en onjuiste berichtgeving verantwoordelijk zouden zijn voor een gekleurd beeld bij de bevolking over het functioneren van rechters.

Persvoorlichting en rechtbankverslaggeving
In Persvoorlichting en rechtbankverslaggeving wordt verslag gedaan van een onderzoek onder persrechters, persvoorlichters en journalisten naar de verschillende aspecten van openbaarheid en de verschillende rolopvattingen. Uitgangspunt is dat de manier waarop journalisten verslag doen van rechtszaken mede bepalend is voor de publieke opinie en het vertrouwen van de burger in de rechtspraak. Afgezien van anekdotische informatie was nog maar weinig bekend over de wijze van informatie-uitwisseling tussen gerechten en rechtbankverslaggevers. Het onderzoek laat zien dat begrip tussen beide beroepsgroepen te wensen overlaat en in de samenwerking nog veel verbeterd kan worden.

Rechtstreeks is een uitgave van de Raad voor de rechtspraak en richt zich op de praktijk en de ontwikkeling van de rechtspraak in Nederland. Het blad stelt zich ten doel wetenschappelijke inzichten en bijdragen aan het publieke debat over rechtspraak ter kennis te brengen van allen die beroepshalve bij de rechtspraak betrokken zijn.

Vanaf woensdag vindt u Rechtstreeks nummer 2 op deze site onder Over rechtspraak > Bijzondere instanties en instellingen > Raad voor de rechtspraak > Blad Rechtstreeks.