Ingezonden persbericht


---PERSBERICHT---

'Kunstenares doekt het Haagse Binnenhof op'

Amsterdam - 26 juli 2004. De Amsterdamse kunstenares Netty Gelijsteen maakt op zondag 1 augustus vanaf 12 uur een afdruk van het episch centrum van de Nederlandse politieke macht, het Haagse Binnenhof.

Op de beroemde steentjes op en rond dit Binnenhof waar onze parlementariers zoveel schreden hebben gezet, zal zij over een afstand van 200 meter plastic leggen. Hierop worden felgekleurde Afrikaanse stoffen (afgewisseld met zwarte stoffen) gelegd waarna er een roller met witte inkt overheen gaat. Zo ontstaat een zogenaamde 'rubbing', een afdruk die valt te vergelijken met een stukje papier dat op een muntje wordt gelegd waarna met een potlood zachtjes een beeld in het papier wordt gekrast.

Het liefst ziet Gelijsteen dat het kunstwerk met daarop de afdrukken van het middeleeuwse plaveisel een blijvend asiel krijgt in het nieuwe Tweede Kamergebouw. Dit als aanklacht tegen het asielbeleid van de huidige regering Balkenende. De Afrikaanse stoffen die gebruikt worden in het kunstwerk zijn van het Helmondse textielimperium Vlisco (Fentener van Vlissingen). Vlisco produceert al sinds 1846 batikstoffen, speciaal voor de Afrikaanse markt. Het product is zo duur dat het een statussymbool is geworden in verscheidene Afrikaanse landen. Gelijsteen wil door gebruik te maken van deze stoffen tegelijkertijd protesteren tegen het koloniale gedrag van dit oerhollandse bedrijf.

Meer informatie kan worden verkregen op www.nettygelijsteen.nl


---