Ingezonden persbericht

FNV eens met conclusie onderzoek tilnorm watercoolerflessen

AMERSFOORT, 20040726 -- Het eerder uitgebrachte onderzoek door WaterCare Nederland, aanbieder van watercoolers aangesloten op de waterleiding, waaruit blijkt dat de tilnorm bij het tillen van de waterflessen voor watercoolers fors overschreden wordt, is door FNV bondgenoten onderschreven.


Margreet Pasman, werkzaam als adviseur Arbeidsomstandigheden bij de FNV bondgenoten en specialist op het gebied van fysieke belasting waaronder tillen, zegt;
"Het is inderdaad een feit dat bij het tillen van de Watercoolerflessen de tilnorm wordt overschreden.

Klachten over het tillen van flessen bekend bij FNV

Bij ons zijn enkele klachten van medewerkers binnen gekomen. Dit betekent dat de werkgever alle maatregelen dient te treffen om de tilbelasting bij het tillen van de watercoolerflessen te verlagen.
Wanneer een medewerker te zwaar en te vaak tilt, zoals bijvoorbeeld het tillen van waterflessen, loopt de werkgever kans op een waarschuwing of een eis van de Arbeidsinspectie.

Aansprakelijkheid bij letsel tillen watercoolerflessen

De werkgever kan zelfs een boete opgelegd krijgen. Mocht een medewerker uitvallen door rugklachten welke (mede) veroorzaakt zijn door het te zwaar en te vaak tillen tijdens het werk dan kan de werknemer, de werkgever aansprakelijk stellen voor de geleden schade.
De Wet zegt immers dat fysieke belasting (waaronder tillen) zoveel mogelijk moet worden voorkomen", aldus Margreet Pasman.