Ingezonden persbericht

Politievoorlichting Steenwijk niet objectief

STEENWIJK, 26-7-2004 -- De persvoorlichting van Politie IJsselland is niet objectief en in ieder geval niet volledig. Dat concludeert de Actiegroep Burgerbelangen na vergelijking van het politiepersbericht "Steenwijk/Horst & Waterland 1" van woensdag 21 juli 2004 07:00 uur tot donderdag 22 juli 2004 06:59 uur met het relaas van een ooggetuige.

Volgens de ooggetuige heeft de politie in Steenwijk zich schuldig gemaakt aan zinloos geweld tegen geweldloze burgers. Volgens het politiebericht hebben de burgers zich recalcitrant gedragen en hinderden ze de politie bij de aanhouding van een dronkaard.

In het politiebericht met de kop "Aanhouding tijdens ongeregeldheden op Midweekfeest" valt onder meer te lezen "Hierbij is een 19-jarige man uit Steenwijk gebeten door de (politie)hond." Uit het verslag van de ooggetuige blijkt echter dat de hond meerdere keren doelgericht door de politie tot bijten is aangezet. Op soortgelijke wijze ontbreekt in het politiebericht elk detail waaruit zou kunnen worden opgemaakt dat de gezagshandhaving hier buiten het boekje ging. Of het zou moeten zijn dat dit blijkt uit het raadselachtige gegeven dat de Steenwijker burgerij zich zonder enige aanleiding recalcitrant gedraagt terwijl de politie plichtsgetrouw haar werk verricht.

De Actiegroep Burgerbelangen is van mening dat de wijze waarop de persvoorlichting van de politie in Nederland is geregeld niet langer van deze tijd is en hoognodig geprofessionaliseerd moet worden.