Politie Friesland

Politieberichten 25/7 (13.00 uur) t/m 26/7 (07.00 uur)

Fryslân 26-07-2004 - Voor meerdere informatie kunt u op werkdagen terecht tussen 07.00 uur en 15.00 uur bij bureau Communicatie. tel: 0900 8844

Oudega (gem. Smallingerland): alcoholcontrole op het water Zaterdag tussen 15.00 uur en 19.00 uur werd op het water bij de Hegewarren een alcoholcontrole gehouden op het water. Een drijvend politiebureau, de boot van de KLPD en een viertal speedboten. In totaal zijn een dertigtal blaastesten afgenomen, drie ervan kregen een proces-verbaal. Tweemaal voor varen onder invloed (495 ug/l en 800 ug/l) Op het water is 350 ug/l toegestaan. Een werd bekeurd ter zake varen in een snelle motorboot zonder klein vaarbewijs.

Oudega: varen onder invloed
Zaterdag omstreeks 18.20 uur werd op de Hegewarren een 19-jarige inwoner van Leeuwarden gecontroleerd. Hij voer met zijn boot op de Hegewarren. Hij blies 800 ug/l, goed voor een vaarverbod van 7 uur.

Grou: poging moord, doodslag, bedreiging
Zaterdag omstreeks 20.00 uur werd een snelle motorboot stil gelegd en in beslag genomen. Op het Pikmeer bij Grou had de schipper, een 35-jarige inwoner van Leeuwarden, met grote snelheid gevaren langs een aantal zwemmers. De inbeslagname gebeurde op het Prinses
Margrietkanaal. Een pet van een politieman werd door de verdachte van zijn hoofd geslagen en hij uitte bedreigingen. Een nader onderzoek zal worden ingesteld.

Offringawier: openbare schennis der eerbaarheid
Zondag omstreeks 17.50 uur werd op de Paviljoenwei een 37-jarige inwoner van Sneek aangehouden. Hij pleegde openbare schennis ten opzichte van voorbij lopende mensen. Proces-verbaal zal worden opgemaakt.

De Veenhoop: aanrijding en rijden onder invloed
Zondag omstreeks 19.30 uur werd melding gemaakt, dat men op de Drachster Heawei een manspersoon hadden vastgehouden die enkele autos zou hebben beschadigd. Ter plaatse werd een 25-jarige inwoner van Joure aangehouden, Hij had enkele geparkeerd staande autos aangereden en hij had gedronken. Op het bureau blies hij 775 ug/l. tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd.

Verzamelmutatie rijden onder invloed.
Plaats, straat, datum, personalia, promillage en bijzonderheden. Leeuwarden, Voorstreek, zondag 20.50 uur, 48-jarige automobilist uit Leeuwarden, 870 ug/l, reed zelfs tijdens een rijontzegging. Terschelling-West, Hoofdweg, 19-jarige automobilist uit Alkmaar, 255 ug/l, rijverbod 1 uur.
Wolvega, Oranje Nassaulaan, maandag 03.55 uur, 42-jarige automobilist uit Wolvega, 1055 ug/l, rijbewijs ingevorderd.
Leeuwarden, Grfoeneweg, maandag 05.40 uur, 40-jarige automobilist uit Boazum, 370 ug/l, rijverbod 3 uur

Harlingen: verlaten plaats ongeval
Zondag omstreeks 22.15 uur had een 49-jarige inwoner van Harlingen zijn auto geparkeerd op de Joost van den Vondelstraat. Toen hij een pand inging, kwam hij twee personen tegen, die hij kende als eigenaar van een bestelauto die ook in de Joost van den Vondelstraat geparkeerd stond. Zij kwamen uit het pand. Toen de 49-jarige na 10 minuten bij zijn auto kwam, zag hij, dat het linkerportier ernstig beschadigd was. Er zaten grote witte krassen op. Op de Barkstraat werd de witte bestelauto aangetroffen en deze bleek iets beschadigd te zijn. In een woning in de barkstraat werd een 45-jarige inwoner van Harlingen aangehouden ter zake doorrijden na een aanrijding. De verdachte had ook alcohol gedronken en weigerde een ademanalyse. Ook hiervoor zal proces-verbaal voor worden opgemaakt. De auto van verdachte is meegenomen naar het bureau voor onderzoek.

Midsland: aanrijding met letsel
Maandag omstreeks 00.00 uur stapte een 18-jarige inwoner van Goenga uit een taxi bij een camping aan de Midslander Hoofdweg. Zonder uit te kijken stak hij de weg over en werd aangereden door een 23-jarige automobilist uit Terschelling, die uit de richting van Lies kwam. Door de aanrijding brak de 18-jarige zijn linkerbeen. Per ambulance en Koegelwieck is hij overgebracht naar het Anthonius ziekenhuis te Sneek.

Nes( gem. Ameland), fietsendief aangehouden
Zondag omstreeks 01.25 uur werd melding gemaakt, dat men in een pand een fietsendief had aangehouden. Toen de politie ter plaatse kwam werd tevens een mes overhandigd. Deze was afgepakt van de dader. Uit onderzoek bleek, dat de dader, een 19-jarige inwoner van Warendorf (Duistland) de dag ervoor de fiets had gestolen. De verdachte erkende het feit en deed afstand van het mes. De fiets bleek het eigendom te zijn van een 23-jarige inwoonster van Nes.

De Veenhoop, niet voldoen bevel of vordering
Maandag omstreeks 01.25 uur werd melding gemaakt dat een manspersoon wilde wegrijden, terwijl hij zwaar onder invloed was van
alcoholhoudende drank. Ter plaatse werd een 25-jarige inwoner van Joure aangetroffen. Hij werd kwaad en schopte de rechterbuitenspiegel van zijn auto eraf. Ook begon hij de politiemensen te beledigen en hij verzette zich bij zijn aanhouding. Geboeid is hij naar het bureau overgebracht.

Heeg: dader mishandeling aangehouden
Maandag omstreeks 03.00 uur werd op de Koaldyk een 18-jarige inwoner van Epse aangehouden voor mishandeling. Hij had een 20-jarige inwoner van Amsterdam een vuistslag op de neus gegeven. Na een zoekslag met de aangever werd hij aangehouden. Wat de oorzaak van de klap is geweest is niet bekend.

Dokkum: brandstichting
Maandag omstreeks 01.00 uur stond in de Rugebolstraat een groene vuilcontainer in brand. Met de poederblussen uit een politieauto, is de brand geblust.

Sneek: inbraak woning
Maandag omstreeks 02.50 uur werd ingebroken in een woning aan de Eeltje Halbertsmastraat. Een 87-jarige inwoner van Sneek lag boven te slapen, toen hij plotseling twee mannen met bivakmutsen naast zijn bed zag staan. Weggenomen werd een geldbedrag. De daders zijn binnen gekom en door verbreking van twee openslaade deuren. De technische recherche zal een onderzoek instellen. Een nader onderzoek zal worden ingesteld.

Leeuwarden: woningbrand
Maandag omstreeks 04.30 uur was brand geweest in een woning aan de Halbertsmastraat. Toen de 38-jarige bewoner thuis kwam, stond de woning vol met rook en zag hij vuur bij een kast in de woonkamer. Samen met een kameraad heeft hij de brand geblust. De gehele woning was zwart. Brandweer heeft de woning gecontroleerd.