Wereld Natuur Fonds Nederland

Persbericht

19 juli 2004

WWF en UU geven 'startschot' vanuit hoogwerker

Wetlands conferentie spectaculair van start

Directeur-generaal van WWF International, Claude Martin, en Yvonne van Rooy, collegevoorzitter van de Universiteit Utrecht, openen op maandag 26 juli 2004 op spectaculaire wijze de 7e INTECOL Wetlands Conference. Vanuit een hoogwerker onthullen zij onder toeziend oog van duizend wetenschappers vanuit de hele wereld metershoge doeken met afbeeldingen die het thema van de conferentie verbeelden. Deze internationale conferentie wordt georganiseerd door de Universiteit Utrecht en vindt plaats van 25 tot en met 30 juli in de Jaarbeurs Utrecht. Het is tevens het afsluitende evenement van de watercampagne van het Wereld Natuur Fonds (WNF), een van de partners in de conferentie.

Opening 7e INTECOL Wetlands Conference
9.00 Welkomstwoord Yvonne van Rooy, collegevoorzitter Universiteit Utrecht. 9.05 Welkomstwoord John Lee, president INTECOL (the International Association for Ecology). 9.10 Welkomstwoord Eugene Turner, INTECOL Wetlands Working Group. 9.15 Integrated water management and wetlands door Monique de Vries, Dijkgraaf, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, voormalig Staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat. 9.25 Water management and Wetlands door Bart Fokkens, namens M. Schultz van der Haegen, staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat. 9.35 Wetlands, water and wildlife door Claude Martin, directeur-generaal WWF International. 9.45 Ouverture Water Music door Utrechtsch Studentenconcert. 10.00 Keynote Lecture: Wetlands and people door Peter Burrough, faculteit Geowetenschappen Universiteit Utrecht. 10.20 Start openingshandeling (beeldmoment):
10.30 Claude Martin en Yvonne van Rooy verrichten vanuit een hoogwerker de openingshandeling. Tijdens de openingsceremonie zal een huizenhoge afbeelding van een droge en dorre vlakte, door het uitrollen van een serie doeken, veranderd worden in een 'verfrissende' collage van beelden van een groenere toekomst, geheel in lijn met de doelstelling van de conferentie. 10.45 Claude Martin en Yvonne van Rooy geven hun statement en 1000 wetenschappers over hele wereld toasten op het plein voor Jaarbeurs Utrecht met glazen water op een goede afloop conferentie. 11.00 Pauze.
11.20 Keynote lecture: Sustainable agriculture and wetlands door Frank Rijsberman, directeur-generaal International Water Management Institute, Sri Lanka. 12.05 Keynote lecture: Sustainable water management by using wetlands in catchments with intensive land use door Chengquin Yin, directeur onderzoek van State Key Laboratory of Environmental Aquatic Chemistry, China.

Na het openingsprogramma kunnen de conferentiegangers aan de slag met de vijf plenaire sessies, de 38 verschillende symposia, de tien speciale sessies, de 23 paper-sessies en de twee grote posterpresentaties die op het programma staan. Het complete programma van de 7e INTECOL Wetlands Conference is te vinden op www.bio.uu.nl/intecol.

Slotverklaring
Een van de belangrijkste doelen die INTECOL en de Universiteit Utrecht beogen met de Wetlands Conference, is om de wetland-problematiek hoog op de wereldagenda te krijgen. Om dit streven extra kracht bij te zetten, wordt de conferentie op vrijdag 30 juli 2004 afgesloten met het uitbrengen van een slotverklaring. Daarin worden de belangrijkste conclusies en aanbevelingen van de conferentie verwoord.

Wetlands
Wetlands zijn ecosystemen met een hoge biodiversiteit. Ze zijn niet alleen belangrijk voor wateropslag en -zuivering, maar ook als bron van voedsel voor mens en dier. Op de conferentie staan het beheer en herstel van wetlands hoog op de agenda. Daarnaast komen onder meer onderwerpen aan de orde als wetlands als voedselbron voor mens en dier, zeespiegelstijging, politiek en management van wetlands, landbouw en wetlands, Moerasarabieren (Irak) en (satelliet)technieken waarmee wetlands gemonitord kunnen worden.