Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Sergei Tiviakov topper in Open NK Schaken

DIEREN - Sergei Tiviakov doet opnieuw mee aan het Open Nederlands kampioenschap schaken, dat van 26 juli tot en met 5 augustus voor de 26e maal in Dieren wordt gehouden. Het wordt tijd dat ik eens open kampioen word, zei de sterke ex-Russische grootmeester tijdens het recente Essent Nederlands kampioenschap, waar hij derde werd. Tiviakov krijgt concurrentie van een keur aan ambitieuze grootmeesters.

Tiviakov tijdens het Essent NK 2004
Reeds 401 deelnemers hebben zich aangemeld. Bovenin staat een aantal in Dieren al bekende namen. Viacheslav Ikonnikov en Stanislav Savchenko deden eerder mee aan het Open NK, evenals de populaire Nederlandse grootmeester John van der Wiel. Nieuw zijn de sterke, jonge Merab Gagunashvili, die momenteel vaak op de Nederlandse velden te zien is, Milos Pavlovic, die dit jaar vierde werd in Grootmeestergroep C van het Corustoernooi, en de Georgiër Mikhail Mchedlishvili. Het veld wordt aangevuld met een aantal sterke meesters, onder wie de Nederlanders Sipke Ernst, Ruud Janssen en Karel van der Weide en de Deense meester Nicolai Vesterbaek Pedersen, die vorig jaar tweede werd achter Friso Nijboer. Verder is de ambitieuze subtop goed vertegenwoordigd en zijn er traditiegetrouw vele sterke jeugdspelers, zoals de nationale kampioenen Dennis Ruijgrok (tot en met 20 jaar), Roeland Pruijssers uit het nabije Apeldoorn (tot en met 16 jaar) en Vincent Rothuis (tot en met 14 jaar).

Er wordt niet alleen gestreden om de Open Nederlandse titel en om titelresultaten. Voor zowel het NK Algemeen als voor het NK Vrouwen van 2005 is een rechtstreekse plaats te verdienen voor de hoogst eindigende Nederlander en Nederlandse. De Hoofdgroep kent dan ook weer een aantal sterke vrouwelijke deelnemers, zoals Désiree Hamelink (die zich vorig jaar plaatste), Marlies Bensdorp, Esther de Kleuver en Yvette Nagel-Seirawan.

---