Het Nederlandse voorzitterschap van de Europese Unie


---

22-07-2004 http://www.eu2004.nl/
Algemene Zaken en Externe Betrekkingen | Persberichten


---


*Wereldhandelsorganisatie, Financiële Perspectieven, Midden-Oosten en Sudan op agenda van EU ministers van Buitenlandse Zaken

Op maandag 26 juli wordt in Brussel een extra Raad van de ministers van Buitenlandse Zaken gehouden. Belangrijke onderwerpen op de agenda van deze ingelaste raad zijn de voortgang in de onderhandelingen in de Wereldhandelsorganisatie (WTO) en de Financiële Perspectieven.

De onderhandelingen in het kader van de zogenaamde Doha-agenda van de Wereldhandelsorganisatie staan tijdens het Nederlandse voorzitterschap van de EU hoog op de internationale economische agenda. Het Nederlandse voorzitterschap wil de afronding van deze onderhandelingsronde bevorderen. De Doha-agenda levert een bijdrage aan duurzame ontwikkeling door middel van verdere liberalisering van het internationale verkeer van industriegoederen, diensten en landouwproducten. Verdergaande liberalisering biedt de EU reële economische voordelen, een prioriteit voor het Nederlandse voorzitterschap. Tegelijkertijd zou deze ook bijdragen aan versterking van het multilaterale handelssysteem en de integratie van ontwikkelingslanden daarin, ook zaken waar de Nederlandse voorzitter belang aan hecht.

Het streven is erop gericht te komen tot raamwerken waarin de verdere onderhandelingen gevoerd moeten worden. De EU heeft hieraan een impuls gegeven door middel van een brief van de Commissie, waarin op diverse handelsdossiers toezeggingen zijn gedaan. Het komt er nu op aan de compromisbereidheid die bij diverse deelnemers aan het overleg aanwezig is, om te zetten in concrete resultaten. Een tweede punt op de agenda vormen de Financiële Perspectieven, de Europese begrotingsafspraken die voor meerdere jaren worden gemaakt. Onder dit agendapunt zal de Commissie een presentatie geven van haar voorstellen voor Agenda 2007. Dit volgt op de recente overeenstemming binnen de Commissie over de belangrijkste (wetgevings) voorstellen die gezamenlijk het pakket van Agenda 2007 moeten vormen. In dat pakket zitten, behalve een kader voor de begrotingsafspraken, ook een rapport over de eigen middelen van de EU, een nieuw Interinstitutioneel akkoord alsmede voorstellen op terreinen als cohesiebeleid, plattelandsontwikkeling en onderzoek.

De ministers van Buitenlandse Zaken zullen verder ook spreken over onderwerpen op het terrein van buitenlands beleid, zoals het vredesproces in het Midden-Oosten en de situatie in Sudan (Darfur). Deze discussie zal mede worden bepaald door de actualiteit van de komende dagen. Wat het Midden-Oosten betreft, zullen de ministers het verslag aanhoren van de Hoge Vertegenwoordiger van de EU, Solana, die deze dagen een reis naar de regio maakt. Daarnaast zullen de ministers zich buigen over de situatie in Darfur. Sinds de vorige Raad op 12 juli, is de EU betrokken geweest bij de dialoog met de Sudanese regering en de rebellen en heeft deelgenomen als waarnemer aan de eerste ronde van de besprekingen in Addis Abbeba. De EU heeft bovendien de hulpinspanningen in Darfur opgevoerd. Inmiddels lijkt de toegang van humanitaire hulp te zijn verbeterd, maar is er nog niet veel voortgang gemaakt met betrekking tot de ontwapening van gewapende groeperingen, de terugkeer van ontheemden en de mensenrechten in het algemeen. De EU onderhoudt nauwe contacten met alle internationale organisaties die actief zijn in het gebied en steunt de inspanningen van VN-gezant Jan Pronk.

De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Bernard Bot zal ook, als EU-voorzitter, verslag uitbrengen van zijn bezoek aan de Balkan. Datum: 22 juli 2004

http://www.eu2004.nl/20040722-16108-L