Ingezonden persbericht

Informatie over vuurtorens vanuit Deventer de wereld in

DEVENTER, 20040726 -- Deventer is niet de eerste plaats waar je aan denkt als het over vuurtorens gaat. Voor het dichtstbijzijnde kustlicht moet je toch al gauw anderhalf uur rijden. Toch staat de stad in het adresboek van veel vuurtorenliefhebbers. Het toonaangevende tijdschrift Leading Lights wordt namelijk sinds kort in Deventer gedrukt en uitgegeven.


De kleine uitgeverij La Poutré Van Weert uitgevers heeft Leading Lights onlangs overgenomen. Het blad, met abonnees over de hele wereld, is in 1995 begonnen in Wales. Initiatiefnemer Peter Williams zag zich afgelopen november echter genoodzaakt te stoppen met de productie. Het aantal abonnees bleef te mager om de kosten volledig te dekken.
De Deventer uitgever Frans la Poutré bood aan het blad te restylen en voort te zetten. Williams en La Poutré kennen elkaar als bestuursleden van de World Lighthouse Society (Wereld Vuurtoren Vereniging). Op 2 augustus wordt het vernieuwde Leading Lights gepresenteerd in de vuurtoren van St. Ann's Head in Wales. Voor die plek is gekozen omdat daar ook de besprekingen hebben plaatsgevonden die tot voortzetting van het blad hebben geleid. Peter Williams, die als hoofdredacteur aan Leading Lights verbonden blijft, is beheerder van St. Ann's Head.

Vuurtorens spreken voor veel mensen tot de verbeelding door de combinatie van techniek en romantiek. Voor de zeelieden zijn het de zichtbare bakens, die precies vertellen waar ze zich bevinden. Overdag door hun vorm en kleur; 's nachts de lichtflitsen die voor elke toern weer anders zijn. Voor landrotten zijn het opvallende bouwwerken die bijna altijd in een schitterende omgeving staan. Je vindt vuurtorens op de meest uiteenlopende plaatsen. Kijk alleen maar eens naar Nederland en je ziet ze in havengebieden (IJmuiden), boven op een duin (Vlieland) of juist midden in het dorp (Terschelling), op een kunstmatig eiland in zee (Goeree) en zelfs boven op een kerktoren (Westkapelle).

Leading Lights publiceert foto's, nieuws en technische en historische artikelen over vuurtorens. Het tijdschriftformaat is losgelaten; het vernieuwde Leading Lights is losbladig. De ware liefhebber kan op die manier de foto's en artikelen bundelen tot een langzaam groeiende vuurtoren-encyclopedie. Eén ding is niet veranderd: het blad blijft Engelstalig. Voor een vertaalde versie is de Nederlandse markt (nog) te klein.




Ingezonden persbericht