Socialistische Partij

Walvisjacht: als een dief in de nacht

---

Ingezonden brief van SP-Kamerlid Krista van Velzen in de Volkskrant van 24 juli 2004

---

Als een dief in de nacht besloot landbouwminister Veerman om de walvisvangst toe te laten. Voor dit controversiële besluit vindt hij overleg met de Kamer of een luisterend oor bij de bevolking onnodig. Terwijl half Nederland op vakantie is, maakt Veerman een schimmige deal met de walvislobby uit Japan en Noorwegen.

De walvisvangst is gruwelijk. De prachtige dieren worden op botte wijze geharpoeneerd, nog levend binnengesleept en vervolgens in stukken gezaagd. Controle op de vangst is een wassen neus. Op het moment dat de Japanse schepen de havens binnenvaren, is het vlees al geslacht en valt niet meer te bepalen om welke soort het gaat. De bescherming van bedreigde soorten is daarmee onmogelijk.

Met de instelling van vangstquota is het hek van de dam. Er zal een spiraalwerking ontstaan waarin steeds meer landen quota opeisen en investeren in de walvisvangst. Zo is er grote kans dat er meer gevangen wordt dan de natuurlijke aanwas, des te meer omdat de bepaling van het aantal walvissen nattevingerwerk is.

Elke dag stromen de verontwaardigde reacties uit het land bij mij binnen. Veerman had dit besluit nooit mogen nemen zonder het voor te leggen aan de Kamer. Dit gebrek aan respect voor democratie en overleg lijkt het kenmerkende aspect te worden van dit pantserkabinet, dat eerder al de bijl zette in het poldermodel. Men zegt wel dat de oppositie zo stil is, maar wat wil je als je praat tegen dovemansoren?

Krista van Velzen, SP-Kamerlid

---

Wil je reageren? Mail dan naar kvvelzen@sp.nl