Ingezonden persbericht


verkenningen, dinsdag 27 juli 2004 tussen 20.00 en 21.00 op 747AM

Innocensius XL Theaterperformance in de buitenlucht

Eindelijk is het zover. Deze zomer doet God de aarde aan. Zijn opblaasbare monotheïstische godshuis landt als eerste in Amsterdam. God Allah of JHWH - is in het gezelschap van Jezus, Maria en de Heilige Geest. Het gerucht gaat dat Hij tijdens zijn bezoek een oordeel zal vellen over Zijn schepping. Verkenningen behoorde tot de uitverkorenen en sprak met God en de Heilige Geest over de beweegredenen en gevoeligheden van (on-)gelovigen.

Loverboys zijn een plaag

Uit recent onderzoek is gebleken dat Amsterdam weinig of niets doet aan het fenomeen loverboys, terwijl de cijfers harder groeien dan elders. In diverse andere steden werken verschillende instanties zoals de GGD, politie, justitie en theatergroepen al jaren preventief samen. Ook blijkt dat steeds meer minderjarige Turkse en Marokkaanse meiden het slachtoffer worden van loverboys. De jeugdige pooiers richten zich speciaal op moslima's omdat die gemakkelijk met hun geloof en culturele traditie te chanteren zijn.

In de studio te gast is Wietske Kruyswijk van Scharlaken Koord, een landelijk opererende christelijke hulpinstantie voor prostituees. Zij is preventiemedewerkster en geeft voorlichting aan scholen en asielzoekerscentra.

Onschuldige moslims opgepakt!

Achmed krijgt voorzichtig een baard opgeplakt. Hoe meer hij op een moslim lijkt, hoe beter. Samira loopt zich alvast warm. Erg warm. Want zij heeft, voor het eerst, een burqa aan. Alleen een gaasje om doorheen te kijken. Over een kwartier begint hun scène.

De nieuwe speelfilm 'Staatsgevaarlijk' laat zien wat er zou kunnen gebeuren als er in Nederland een aanslag wordt gepleegd. Moslims zijn de eerste verdachten en worden in grote getale opgepakt. De hoofdpersoon is een Hollands meisje dat haar Marokkaanse vriend ineens als mogelijke terrorist moet gaan zien. Achmed en Samira zijn slechts figurant en gelukkig in de echte wereld niet verdacht als het ooit tot een aanslag komt. Of toch wel? Hoe zal Nederland eigenlijk reageren? Verkenningen draait een ochtend mee op de filmset en probeert fictie en feiten te onderscheiden.