Ingezonden persbericht


Persbericht

26 juli 2004

Protest bij Fila in Baarn tegen uitbuiting kledingarbeiders

De Schone Kleren Kampagne voert morgen, dinsdag 27 juli, om 12.00 uur actie bij de importeur van FILA in Nederland in Baarn, om het sportmerk FILA te bewegen de uitbuiting van mensen die hun sportkleding maken te stoppen. FILA is één van de sportmerken die zich graag associeren met de Olympische Spelen zonder zich iets aan te trekken van de Olympische gedachte van 'Fair Play'.

De internationale campagne 'Fair Play op de Spelen, eis eerlijk gemaakte sportkleding' die de Schone Kleren Kampagne samen met FNV en Novib voert, roept sportmerken op tot een structurele verbetering in de arbeidsomstandigheden in de kledingindustrie. Gebleken is dat ook in de fabrieken waar FILA-sportkleding gemaakt wordt, arbeids- en mensenrechten grof worden geschonden. Dit ondanks mooie woorden in de gedragscode van FILA.

Naar aanleiding van de campagne zijn internationale bijeenkomsten georganiseerd om onder andere een sectorbrede aanpak voor verbetering van de arbeidsomstandigheden te bespreken. Deze bijeenkomsten zijn bezocht door verschillende sportkledingbedrijven. Maar FILA heeft alle uitnodigingen om tot een structurele oplossing te komen van de hand gewezen. Hiermee geeft FILA aan geen zier te geven om de mensen die de FILA-kleding daadwerkelijk maken.

Morgen, rond het middaguur, zullen activisten van de Schone Kleren Kampagne duidelijk maken dat FILA faalt op het gebied van arbeidsrechten en zal eisen dat FILA snel concrete stappen zet om de mooie woorden om te zetten in een daadwerkelijke verbetering van de arbeidsomstandigheden van haar kledingarbeiders.

--------------------------------------------
Noot voor de redactie,