AutoRai


27-7-2004

Recordaantal deelnemers voor 4e Euro Camp Jeep

Honderden Jeep liefhebbers uit heel Europa en daarbuiten zijn bijeengekomen in de buurt van de Oostenrijkse Faaker See voor de vierde Euro Camp Jeep, een evenement waarbij het merk Jeep, de autos en de bijbehorende lifestyle centraal staan.

Tijdens het driedaagse evenement hebben naar schatting 850 Jeep rijders met circa 370 autos het prachtige gebied van de Oostenrijkse zuidelijke Alpen bezocht. Het exclusieve, jaarlijks gehouden Euro Camp Jeep biedt deze liefhebbers een keur aan 4x4 activiteiten en is een ontmoetingsplek voor het uitwisselen van ervaringen.

De deelnemers aan deze vierde Euro Camp Jeep waren afkomstig uit meer dan 20 verschillende landen; de organisatie verwelkomde dit jaar voor het eerst deelnemers uit Egypte, Roemenië, Oekraïne en de Verenigde Staten. Het toenemende bezoekersaantal uit zo veel verschillende landen getuigt van de passie voor het merk Jeep, de merkwaarden en de Jeep lifestyle, vertelt Joe Eberhardt, Executive Vice President Global Sales, Marketing & Service van de Chrysler Group.

Het programma biedt vele diverse rijactiviteiten, vooral uitdagende off-road oefeningen en parkoersen. Maar er zijn ook activiteiten voor het gehele gezin, zoals quadrijden en site-seeing in de regio. Een hoogtepunt op rijgebied is de Jeep Raid route, waarbij de deelnemers een prachtige route kunnen rijden die ook door de aangrenzende landen Italië en Slovenië voert. Verder is er voor de kinderen het Jeep Kids activiteitencentrum en voor de echte liefhebbers verkoop van Jeep kleding en andere merchandising.

Hoewel deelnemers voor de meeste activiteiten hun eigen Jeep gebruiken, is er ook de mogelijkheid te rijden in historische, militaire Jeeps, onder begeleiding van gespecialiseerde instructeurs. Ook wordt een verzameling klassieke Jeep voertuigen tentoongesteld, evenals het studiemodel dat tijdens de autotentoonstelling van Detroit in januari van dit jaar debuteerde, de Jeep Rescue en de speciale Jeep Wrangler, bekend als het voertuig van Lara Croft in de film Tomb Raider II.

Het Bear Mile project
Jeep en DaimlerChrysler leveren - als onderdeel van de Tread Lightly! campagne ter ondersteuning van verantwoord off-road rijden met oog en hart voor de natuur - een bijdrage aan een belangrijk natuurproject in de regio Karinthië. Voor elke deelnemende Jeep aan Euro Camp Jeep 2004 wordt een donatie gedaan voor de aanschaf van een stuk land de zogenoemde Bear Mile en een speciale brug die ervoor moeten zorgen dat de bruine beer, die nu voorkomt in Slovenië, ook weer zijn originele habitat in de Oostenrijkse Alpen gaat bewonen.

Jeep groeit sterk buiten de VS
De verkoopcijfers van Jeep buiten de Verenigde Staten vertonen een stijgende lijn. Van januari tot eind mei 2004 nam het aantal verkochte Jeeps buiten de VS met maar liefst 10 procent toe ten opzichte van dezelfde periode in 2003.
In de maand mei namen de verkoopcijfers van alledrie de Jeep modellen toe: die van de Jeep Grand Cherokee met 3 procent, de Jeep Cherokee met 14 procent en de Wrangler met 18 procent. In West-Europa zijn vooral de dieseluitvoeringen populair, die maken 67 procent uit van de totale verkoop. Maar liefst 91 procent van de verkochte Jeeps Grand Cherokee is een diesel, bij de Jeep Cherokee is 79 procent een diesel.

Zes decennia Jeep geschiedenis vol innovatie
Vanaf het prille begin op 23 juli 1941 tot de dag van vandaag: Jeep heeft altijd gestaan voor authentieke 4x4 eigenschappen, innovatieve technologie en voortdurende verfijning. Via Willys-Overland creëerde de Jeep zes decennia geleden het 4x4 segment en ontbrandde het merk de compacte sport utility hausse met de introductie van de 4x4 Jeep Cherokee in 1983. De Jeep modellen van vandaag zijn nog steeds uiterlijk herkenbare afstammelingen van de allereerste Jeeps.

De merknaam Jeep als handelsmerk vastgelegd in 1950 is een van de bekendste in de wereld en een internationaal synoniem voor off-roadprestaties. Jeeps zijn momenteel verkrijgbaar in meer dan 120 landen en er zijn tot op heden 9 miljoen autos met het bekende Jeep embleem verkocht.

In de afgelopen zestig jaar heeft Jeep en uitstekende reputatie opgebouwd als producent van sterke en veelzijdige autos met kenmerkende 4x4 kracht. Alle zes decennia kenden hun vooruitstrevende trendsetters van Jeep, van de Willys MB uit de oorlogsjaren tot aan de modellen van vandaag de dag. Als schepper van het sport-utility segment en drijvende kracht achter vele primeurs in de autowereld, zal Jeep ook in de toekomst de toon aangeven in de SUV-markt.

Hoogtepunten uit 60 jaar Jeep geschiedenis

* 1941
Willys-Overland wint U.S. Army contract voor productie Willys MB
* 1944
De 1945 CJ-2A, de eerste niet-militaire Jeep, wordt geproduceerd
* 1945
De eerste volledig stalen stationwagon

* 1949
De eerste 4x4 stationwagon

* 1950
Jeep wordt geregistreerd als international handelsmerk
* 1954
Introductie van de Jeep CJ-5

* 1962
Onthulling van de Jeep Wagoneer, de eerste volledig voor de consumentenmarkt ontworpen Jeep

* 1972
Quadra-Trac®, de eerste volledig automatische, full-time 4x4 aandrijving debuteert in de Jeep Wagoneer van 1973
* 1983
De Jeep Cherokee biedt 4x4 kracht in een compactere verschijning, als voorbode van de huidige sport-utility boom
* 1992
De Jeep Grand Cherokee wordt geïntroduceerd tijdens de North American International Auto Show in Detroit; Europese productie van de Grand Cherokee start in Graz, Oostenrijk
* 1996
Presentatie van de Jeep Wrangler de ultieme verpersoonlijking van het merk

* 1998
Grand Cherokee zorgt voor nieuwe revolutie in SUV segment
* 2001
Presentatie en start productie van de nieuwe Jeep Cherokee

Jeep Grand Cherokee: Worlds Best Off-Roader 2004 Dat Jeep ook anno 2004 tot de absolute top in 4x4 SUVs behoort, wordt nog eens benadrukt door het Britse magazine 4x4 dat in het julinummer de Jeep Grand Cherokee uitriep tot s werelds beste off-roader. De auto kwam als beste uit de zware tests met diverse obstakels en hellingshoeken. De wielophanging en het Quadra 4x4 systeem plaatsen de Grand Cherokee in zijn eigen off-road klasse en maken hem een waardige drager van de titel Worlds Best Off-Roader 2004, aldus 4x4.