AutoRai

27-7-2004

Baja Spain Aragon: Stoffige strijd eindigt in winst voor Mitsubishi

De Portugees Carlos Sousa en zijn co-driver Henri Magne hebben in de Baja Spain Aragon de overwinning gepakt. Het was Mitsubishis vierde overwinning sinds de eerste editie van de rally in 1983.

De 1000 kilometer lange Baja Spain Aragon werd over twee dagen verreden en er verschenen niet minder dan 98 autos en 164 motoren aan de start.

Regerend wereldkampioen Sousa startte als eerste en bleek op drie van de vier secties de snelste te zijn. Hij won het evenement uiteindelijk met een krappe voorsprong van 1 minuut 37 seconden. Zijn eerst nog ruime voorsprong op zijn naaste rivaal Khalifa Al-Motaiwi uit Dubai verspeelde hij in de vierde proef door schade aan zijn achterwiel op te lopen.

Sousas derde successievelijke overwinning dit jaar bezorgt hem een riante leiderspositie in het FIA European Baja rijdersklassement. "Het doel aan het begin van vorig seizoen was het winnen van de World Cup, en dat lukte, aldus Sousa. "Dit seizoen gaan we vol voor de European Baja Cup en zijn we aardig op weg om dit te verwezenlijken. Het team heeft weer fantastisch gepresteerd dit weekend. Het was bepaald geen eenvoudige race, maar de problemen hadden we op tijd onder controle. Nog een podiumplaats bij de volgende rally en we zijn er."

Sousa volgt teammaat en leider in de FIA World Cup Cross Country Stéphane Peterhansel met negen punten op de voet, hoewel hij dit seizoen niet aan alle Cross Country evenementen deelneemt.

Mitsubishi Ralliart Teams
De Spanjaard José-Luis Monterde en de Duitse Ellen Lohr finishten respectievelijk op de 3e en 14e plaats. Beiden coureurs reden in een door Mitsubishi Ralliart geprepareerde Pajero. Ondanks wat kleine problemen onderweg wist Monterde het initiatief te behouden en werd daarvoor beloond met een podiumplaats toen Thierry Magnaldi in de vierde etappe moest uitvallen met mechanische problemen. Lohr ondervond veel hinder van slecht zicht en stofwolken ten gevolge van het gebrek aan wind. Het inhalen van langzamere autos bleek praktisch onmogelijk. De Duitse die haar rallydebuut beleefde in mei tijdens de Baja van Portugal, begon tegen het einde van de race echter steeds beter in haar element te komen en finishte uiteindelijk op een verdienstelijke 14e plek.