Dienstenbond CNV

Positieve ontwikkeling Sociaal Plan Springer
27-07-2004

Afgelopen dinsdag 20 juli 2004 hebben bonden wederom overleg gehad met uw werkgever over het Sociaal Plan dat de personele gevolgen voor de door de huidige (voorgenomen) reorganisatie getroffen werknemers zou moeten opvangen. Verheugd hebben wij geconstateerd dat uw werkgever onze eerdere insteek om te komen tot een sociaal plan op basis van "werk naar werk" reeds handen en voeten heeft willen gegeven.

Op hoofdlijnen zijn partijen het dan ook eens met elkaar geworden. Deze hoofdlijnen staan hieronder weergegeven. Echter, voordat wij als vakorganisaties de mening van u als lid kunnen vragen over dit plan, zullen ook de niet onbelangrijke details uit onderhandeld moeten worden zodat u een oordeel kan vellen over het totale plan.

Wij hopen dan ook medio september a.s. met uw werkgever overeenstemming te bereiken, waarna het eindoordeel aan u is. De hoofdlijnen zijn reeds door de werkgever in een mail aan u kenbaar gemaakt, maar wil ik u deze in het Nederlands niet onthouden;

U kunt voor 24 maanden in dienst treden bij een out-placement bureau met behoud van uw arbeidsvoorwaarden. In deze 24 maanden zal er een intensief traject doorlopen worden met als doel een voor u passende andere baan. Detachering kan hierbij aan de orde zijn met als doel te komen tot een vast arbeidscontract.

Bij het aanvaarden van een andere baan met een lager salaris dan nu het geval is zal een aanvulling worden verstrekt voor een bepaalde periode (nog nader in te vullen).

Bij het niet willen deelnemen aan out-placement bestaat tevens de mogelijkheid om te opteren voor een afkoopsom op basis van de z.g.n. kantonrechtersformule. Echter wijzen wij u bij voorbaat erop dat deze optie alleen aantrekkelijk kan zijn indien u op ontslagdatum zeker bent van een baan elders. Hierbij is van belang om te wijzen naar het voornemen van het kabinet om de ontslagvergoeding vanaf 1 januari 2005 te verrekenen met de ww-uitkering. Met andere woorden, een reële kans bestaat dat u eerst uw uitkering moet gaan opeten voordat er een recht op WW zou ontstaan. In verband hiermee zullen wij een clausule in het Sociaal Plan opnemen dat partijen bij veranderde wetgeving dan wel onvoorziene omstandigheden met elkaar opnieuw gaan overleggen om gepaste oplossingen te kiezen om eventuele (nadelige) effecten voor werknemers weg te nemen.

Ondanks deze weinig gedetailleerde weergave hopen wij hiermee de grootste zorg te hebben weggenomen.

Voor onze leden werkzaam bij Kluwer Academic Publishers die getroffen worden door de huidige reorganisatie staan onze juristen klaar om hen te begeleiden in dat proces. Wij adviseren u dan ook om meteen beroep op ons te doen zodra u verneemt dat u boventallig wordt verklaard.

Ook niet-georganiseerde werknemers hebben er belang bij om lid te worden. Want er is veel om over te praten: ontwikkelingen, veranderingen, reorganisaties, fusies, CAOs. Het gebeurt allemaal zonder dat men er invloed op heeft. Medewerkers voelen zich meegesleept in processen die door anderen worden aangestuurd. Er wordt beslist voor hen, over hen maar zonder hen.

De CNV Dienstenbond wil en kan heel veel voor u doen. Word daarom lid. De CNV Dienstenbond biedt u het breedste servicepakket in alle opzichten. Dat gaat verder dan onze "core business": het behartigen van uw belangen bij CAO-onderhandelingen en bij het opstellen van sociale plannen. De huidige onderhandelingen bij uw werkgever zijn daar een goed voorbeeld van. Maar er is dus veel meer.

Voor vragen en opmerkingen kunt u contact opnemen met uw bestuurder, A. Kansouh per telefoon (010)2651111 of per e-mail: rotterdam@cnvdibo.nl