Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

wet gelijke behandeling

Niet toelaten autistische student tot toelatingsprocedure MBO-school in strijd met WGBH/cz

MBO-school laat licht autistische student niet deelnemen aan toelatingsprocedure en aan het onderwijs. Dit is in strijd met de Wet gelijke behandeling op grond van handicap/chronische ziekte

Een student van 20 jaar wil een opleiding volgen bij een MBO-school. Hij is licht autistisch en heeft door problemen in het verleden de middenbare school niet kunnen afronden. Wel heeft hij een overgangsbewijs van Havo 2 naar Havo 3, een diploma eerstelijns PC-technicus en een getuigschrift technisch systeembeheer. Hij heeft in een oriënterend gesprek met de directeur aangegeven dat hij een positieve stimulans en mogelijk kleine roosterwijzigingen nodig heeft.

De school wil deze man niet laten deelnemen aan de toelatingsprocedure en aan het onderwijs omdat de slagingskans van deze man erg laag wordt ingeschat. De Commissie Gelijke Behandeling oordeelt dat de school onderscheid heeft gemaakt op grond van handicap door de slagingskans van verzoeker, buiten de reguliere procedure om, in te schatten op basis van onvoldoende en niet geobjectiveerde informatie.

Oordeel 2004-94
Dossiernummer 2004-0084
www.cgb.nl

(Geplaatst: 27 juli 2004)
---